Automoto i oprema

Auto kozmetika je bitna za održavanje čistoće

Što je auto kozmetika?

Auto kozmetika podrazumijeva razna sredstva za čišćenje i stvari koje pomažu kod održavanja automobila. Postoje one koje koristimo svakodnevno, poput recimo mirisa za interijer, pa sve do onih koje rjeđe koristimo, poput sredstva za poliranje farova. Ovaj pojam je izuzetno širok i postoje razne stvari s kojima možete održavati vaš automobil, a kroz nastavak ćemo vas pobliže upoznati sa njima.

Alati za održavanje vozila

Prva stvar koju moramo spomenuti kada je u pitanju auto kozmetika je oprema, tj. alati za održavanje automobila. U ovo područje spadaju sve stvari koje ne čiste izravno vozilo, nego su alati za korištenje sredstva za čišćenje.


Osim što sredstvo za poliranje uljepšava lak i ispravlja manje nedostatke na boji, pomoći će vam zaštiti automobil.

Sredstva za poliranje sprečavaju oštećenja

Još je jedna bitna stvar koju moramo posebno spomenuti su sredstva za poliranje automobila. Iako mnogi misle da poliranje auta nije bitno i da nema pretjerane koristi, u realnosti je to potpuno drugačije. Ono je od iznimne važnosti za očuvanje čistoće karoserije i ujedno sprečavanje uništavanja laka (boje).

Neka od najpopularnijih sredstva za poliranje automobila su:

  • vosak za auto
  • pasta za poliranje
  • u obliku olovke (za ogrebotine)

Osim što uljepšava lak i ispravlja manje nedostatke na boji, pomoći će vam zaštiti automobil. Smola od drveća može biti jedan od uzroka uništavanja laka na vozilu, a u slučaju da je na autu vosak, čišćenje će biti puno jednostavnije i neće uzrokovati nikakva oštećenja boje. 

Poliranje auta zahtjeva vremena, no kao šećer na kraju nakon pranja predstavlja „zaštitni plašt“ za vozilo. Imajte na umu da vosak ne stavljate po prednjem i zadnjem staklu, već isključivo po karoseriji automobila. Nakon stavljanja automobil je najbolje isprati destiliranom vodom i obrisati s krpicom.

Ova kategorija: