Dom i oprema

Bestseller među tehnologijama rasvjete

Usmjerenije svjetlo

Osim navedenih prednosti u odnosu na fluorescentnu rasvjetu, LED rasvjeta je i učinkovitija i to na način da je ona usmjeren izvor svjetlosti. Drugim rijelima, ona emitira svjetlost u određenom smjeru. Usporebimo li to s drugim oblicima koje svjetlost i toplinu emitiraju u svim smjerovima, to je svakako jedna od odličnih prednosti ako tražite rasvjetno tijelo koje će odlično osvijetiliti željeni prostor.

Odnos rasvjete i topline

Diode LED rasvjete za svoj rad koriste utore za toplinu koji apsorbiraju toplinu koju proizvodi ona proizvodi te kako bi ju raspršili u određeno okruženje, čime se prevenira pretjerano pregrijavanje. Ukoliko se temperatura u tim diodama poveća, dolazi do degradacije svjetla te se posljedično smanjuje životni vijek LED rasvjete. 

Nasuprot tome, žarulje sa žarnom niti svjetlost proizvode pomoću električne energije koja zagrijava metalnu žarnu nit dok ona ne postane bijela kao posljedica vrućine, odnosno topline. To znači da žarulja sa žarnom niti oslobađa oko 90 % svoje energije u obliku topline, a ne svjetlosti.

LED reflektor

Klasični halogeni reflektori se danas sve češće zamjenjuje LED reflektorima

LED reflektori

Kao i ostala rasvjetna tijela, i klasični halogeni reflektori se danas sve češće zamjenjuje LED reflektorima, a razlog tome je velika razlika u potrošnji električne energije. Isto tako, učinkoviti LED reflektori imaju visok stupanj zaštite koji se označava oznakom IP65 što podrazumijeva potpunu vodonepropusnost i sigurnost za upotrebu na otvorenom. 

U usporedbi s halogenim, LED reflektori za proizvodnju iste količine svjetla koriste oko 80 % manje električne energije zbog čega su ekonomičniji. Također, njihov životni vijek je oko 50 000 sati. Zbog jednostavnosti montaže LED reflektori se često postavljaju u vanjske prostore, garaže, podrume i radionice i to na način da se spoje na električnu mrežu s fazom i nulom (nema potrebe za uzemljenjem), a potom se pričvrste na zid ili neko drugo željeno mjesto. 

Ova kategorija: