Zdrava prehrana i sport

Beta glukan je izvor snažnog imuniteta

Beta glukan se dokazao kao jedan od vodećih suplemenata za podizanje imuniteta. Probali su ga mnogi pojedinci koji se zbog ubrzanog ritma života nisu mogli okrenuti poboljšanju drugih čimbenika koji bi im mogli ojačati imunitet ili im je pomoć trebala jako brzo. U normalnim okolnostima, kada još nema direktnih pokazatelja da je riječ o oslabljenom imunitetu, smanjeni stres, tjelovježba, boravak na svježem zraku te redovita i uravnotežena prehrana mogu pozitivno utjecati na imunitet. To će ga ojačati kako ne bi došlo do loših simptoma ili oboljenja. Kada nam pomoć treba brzo ili vidimo da nam se tijelo bori, beta glukan je dobar izbor, koji će na učinkovit način ojačati vaš imunološki sustav.

Beta glukan i njegovo djelovanje na stanice

Djelovanje beta glukana na naše stanice uvelike ovisi o samom funkcioniranju našeg imuniteta, odnosno onoga što je zapravo imunitet. A imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti. Tu obranu našeg organizma čini mnoštvo stanica koje mogu, u određenim dugoročnim nepovoljnim okolnostima, oslabiti. Beta glukan je taj koji im vraća snagu i aktivira ih da bi opet normalno funkcionirale. Beta glukan tim stanicama, fagocitima, makrofagima, neutrofilima, eozinofilima i NK-stanicama, omogućava da brže i učinkovitije prepoznaju štetne organizme koji nas napadaju te ih unište.

Djelovanje i konzumacija beta glukana

Osim na podizanje imuniteta, beta glukan ima pozitivan učinak kada su u pitanju razne virusne i bakterijske infekcije. Isto tako, učinkovit je kada je u pitanju anemija ili blagi oblik dijabetesa. Istraživanja su čak pokazala neke pozitivne rezultate djelovanja beta glukana na tumorska oboljenja ili kod više oblika autoimunih bolesti.

Beta glukan se na tržištu može pronaći u obliku kapsula ili tableta, ali također i u tekućem obliku. Uzima se na prazan želudac, barem pola sata prije obroka kako bi njegovo uzimanje bilo učinkovitije. Također bi se trebale izbjegavati prevelike doze, već se treba pridržavati uputa na pakiranju. Uzimanjem većih količina neće se postići bolji učinak. Američka udruga za kontrolu tržišta suplemenata, FDA, svrstala je beta glukan u kategoriju dodataka prehrani te ga tako proglasila potpuno sigurnim za konzumaciju i redovitu upotrebu.

Ova kategorija: