Dom i oprema

Cijev za zalijevanje vaš je pomoćnik u vrtu

Lijepo i sunčano vrijeme savršeno je za rast bilja. Ipak, kvalitetna zemlja puna nutrijenata i briga o biljkama neće uroditi velikim uspjehom ako biljke nemaju dobar pristup vodi. Kako ne biste ovisili o milosti i nemilosti vremenskih prilika, najbolje je stvar uzeti u svoje ruke i umjesto čekanja kiše sami zalijevati biljke, bez obzira radilo se o vrtu, travnjaku, cvjetnaku ili bilo čemu drugome. 

Kako bi zalijevanje bilo lakše, važno je imati dobar alat, prije svega, dobro odabranu cijev za zalijevanje koja će vam omogućiti da posao obavljate bez problema.

Birajte pametno pri kupnji vrtlatskih dodataka

Odabir cijevi za zalijevanje prilično je jednostavan posao. Najvažnija stvar o kojoj morate brinuti jest da odaberete cijev za zalijevanje koja je dovoljno dugačka kako biste s njom mogli zaliti i najudaljenije kutke. Ipak, važno je posvetiti pozornost i na materijal od kojega ona napravljena, s obzirom da će on uvelike odrediti koliko lako će vam biti koristiti se njime. 

Klasična gumena cijev za zalijevanje odličan je izbor zbog svoje visoke otpornosti na promjene temperature i UV zrake, elastičnosti i snage, no relativno je teške, a samim time i nezgodna za ručno navodnjavanje. One mogu trajati i do 20 godina, no planirate li iz njih vaditi i vodu za piće, važno je odabrati one koje su sigurne za tu vrstu korištenja.

Alternativno rješenje za zalijevanje

S druge strane, PVC cijevi za zalijevanje nude moderniju alternativu. Kako su one napravljene od više slojeva materijala, lako možete odabrati verzije s dodatnim jačanjem u obliku mrežice koja dodaje čvrstoći. Ipak, dugotrajnost ove vrste ponajviše ovisi o kvaliteti izrade i broju slojeva – ova vrsta cijevi za zalijevanje može trajati od samo pet pa sve do 35 godina. 

PVC cijevi u vodu ne ispuštaju štetne spojeve pa su sigurne i za  vodu za piće, a uz to također se mogu produživati s dodatnim specijalno oblikovanim dijelovima. Ujedno nisu teške, pa je njima lakše baratati, čak i kada se radi o višeslojnim verzijama, koje bi u svakom slučaju trebalo birati. Što je manji broj slojeva, to je veći utjecaj UV zraka, ali i mogućnost pucanja i bušenja PVC cijevi.

 

Ova kategorija: