Zdrava prehrana i sport

Depresija je bolest potiskivanja

Razgovori o mentalnom zdravlju danas su na sreću sve češći zbog čega ljudi puno više i slobodnije traže pomoć stručnih osoba poput psihijatara, psihoterapeuta ili psihologa. Jedna od najčešćih psihičkih bolesti današnjice svakako je depresija, bolest koju karakterizira sniženo raspoloženje te potiskivanje emocija. 

Suprotno brojnim očekivanjima, osobe koje pate od depresije ne izgledaju uvijek tako zbog čega depresija nažalost može biti prekasno dijagnosticirana, a osobi uskraćena nužna pomoć.

Prolazna, ali i trajna faza bolesti

Istraživanja su pokazala kako ovu bolest karakteriziraju i tek rijetke depresivne epizode koje se pojave nekoliko puta tijekom života i potom će nestati zbog čega osobi ne mora nužno odmah biti dijagnosticirana depresija. S druge pak strane, postoje i osobe kod kojih depresivne faze ne prolaze te ih konstantno prate idući simptomi:

  • Nisko raspoloženje
  • Gubitak energije
  • Gubitak interesa i zadovoljstva
  • Gubitak apetita
  • Poremećaj spavanja
  • Poremećaj produktivnosti, koncentracije i pažnje
  • Suicidalne misli

Navedeni simptomi su, ovisno o fazi i napredovanju depresije, zastupljeni u većoj ili manjoj mjeri, a svakako su alarm za sve koji kod sebe ili drugih primijete dugotrajnije postojanje nekih od navedenih simptoma koji nedvojbeno upućuju na ovu čestu bolest današnjice.

Nužna podrška bliskih osoba za ublažavanje simptoma

S obzirom na to da se osobe koje pate od depresije suočavaju s brojnim fizičkim i psihičkim simptomima bolesti te da bolest kao takva ne utječe samo na njih, već i na cijelu obitelj nužno je pružiti im svu moguću podršku kako bi se izborili s bolešću. 

Razdražljivost, gubitak zadovoljstva, kronično stanje niskog raspoloženja te gubitak koncentracije mogu biti velik teret za obitelj čiji se član bori s depresijom. No, osim lijekova, u liječenju je ključna i njihova uloga kako bi se njihovo raspoloženje popravilo, a tijek liječenja pospješio.

Metode liječenja depresije

Jedna od najčešćih metoda liječenja depresije je farmakološka terapija, odnosno liječenje lijekovima. Ova metoda liječenja podrazumijeva kontinuirano uzimanje lijekova, čak i nakon povlačenja simptoma bolesti kako ne bi došlo do povratka bolesti. 

U novije vrijeme farmakološka terapija najčešće se kombinira sa psihoterapijom jer se ova dva pristupa nadopunjuju te u rezultati najbolji. Unatoč efikasnosti pristupa nužno je bolesnikovo prihvaćanje stanja u kojem se nalazi, kao i ozbiljnosti bolesti čije liječenje nije kratko, ali i vjera i optimizam u mogućnost poboljšanja stanja i liječenja bolesti. Samo tako će se osoba uspješno othrvati ovoj bolesti koja je sve češća u današnjem društvu.

Čitajte i sljedeći članak: Folna kiselina posebno je važna za trudnice

Neki vitamini tope se u vodi i tijelo napuštaju kroz mokraću, te je njihova redovna konzumacija veoma važna. Jedan od tih vitamina je i vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina.

Ova kategorija: