Zdrava prehrana i sport

Prirodna sredstva protiv hemoroida

 

Hemoroidi (ili uobičajenije među pučanstvom, hemeroidi) su postali sve učestalija pojava. Nov način života doveo je do toga da smo sve više zakovani za stolicu čime stvaramo pritisak na krvne sudove što kasnije može izazvati hemoroide. Mnogi ljudi se srame ovog problema i u pokušaju da izbjegnu odlazak liječniku podvrgavaju se brojnim nepouzdanim brzim rješenjima za uklanjanje hemoroida. Postoji niz prirodnih lijekova koji se mogu koristiti za liječenje hemoroida, za smanjenje upala i nadraženog tkiva. Tijekom moje dugogodišnje borbe s hemoroidima isprobao sam razna sredstva.

Aloe vera

Na Internetu sam pročitao da se aloe vera pokazala kao učinkovito sredstvo u borbi protiv hemoroida, da djeluje protuupalno i da smanjuje hemoroidalno tkivo. Najčešće se koristi u formi gela koji se dobiva iz lista aloe. Također, navodi se da se može koristiti i za liječenje unutarnjih hemoroida. List aloe se opere u destiliranoj vodi, oguli s jedne strane i savije u formu čepića s oguljenom stranom prema vani, te se takav čepić stavi u anus. Na svu sreću, imao sam samo problema s vanjskim hemoroidima.

U obližnjoj trgovini sam nabavio gel za hemoroide od aloe. Međutim, takav prerađeni proizvod nije se pokazao kao najučinkovitiji.

Peršin

Tragao sam za nekim lako dostupnim alternativnim rješenjima i naišao sam na peršin. Peršin je prirodni lijek za hemoroide koji je se može naći u vrtu skoro svake obitelji. Za pravljenje ovog lijeka za hemoroide bilo je potrebno prvo dobro zagrijati 2 decilitra maslinovog ulja i potom dodati 20 struka peršina koji je prethodno dobro opran i osušen. Kad mješavina postane smeđa treba ju skinuti s vatre. Tako napravljena mješavina treba da odstoji jedan dan, a onda se procijedi kroz gazu i odloži u sterilnu bočicu. Nanosio sam ju svaki dan poslije tuširanja, ali bila je previše masna i ostavljala je fleke na rublju koje teško mogu da se operu, tako da sam brzo odustao.

Kamilica

Od jedne bake sam načuo da se pomoću kamilice mogu liječiti hemoroidi koji krvare. Sve što je bilo potrebno jeste da pomiješam 1 decilitar alkohola i par grama kamilice i da to odstoji 4 tjedna. Ali uz ove bolove, 4 tjedna su stvarno djelovala kao vječnost pa sam se ipak odlučio da potražim neko drugo rješenje.

Krumpirom protiv hemoroida

Na internetu sam naišao na neki stari recept za hemoroide od krumpira. Krumpir se prvo narenda, a zatim se doda malo maslinovog ulja. Ne puno, nego samo toliko da krumpir ne bude suh. To se stavi u gazu i nanese na upaljeno mjesto. Obično sam to stavljao dok odmaram kod kuće ili kad krenem na spavanje. I stvarno je djelovalo. Ubrzo me je prošao svrbež, a i upala je bila manja. Poslije 10 dana sam primijetio da je i čvorić manji što mi je dalo motivaciju da nastavim dalje s ovim.

Ja nisam liječnik, a ni stručnjak za hemoroide. Stoga vas najprije savjetujem da se prvo obratite liječniku prije nego što primijenite jedan od ovih prirodnih lijekova.

Ova kategorija: