Zdrava prehrana i sport

Folna kiselina posebno je važna za trudnice

Kao jedna od stvari koje tijelo ne proizvodi, već ju je potrebno unositi svakodnevno, folna kiselina posebno je važna za trudnice, jer jača imunitet osoba i pozitivno djeluje kod raznih drugih stvari. Budući da današnji užurbani način života mnogima otežava spremanje kvalitetnih obroka, folna kiselina u tijelo se može unositi i putem Fertility + kapsula, koje dolaze u posebnim varijantama za muškarce i za žene. Sve o tome koji su pozitivni učinci na tijelo saznajte u nastavku teksta.

Zašto su vitamini važni?

Neki vitamini tope se u vodi i tijelo napuštaju kroz mokraću, te je njihova redovna konzumacija veoma važna. Jedan od tih vitamina je i vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina. Vitamini su zaslužni za proizvodnju DNK, normalnu funkciju stanica i samo uravnoteženo funkcioniranje organizma.

Upravo zbog toga vitamin B9 je od presudne važnosti kod trudnica, jer sprječava razvoj defekata kod novorođenčadi. U slučaju da u trudnoći tijelo majke ostane bez vitamina, podložno je da se kod djeteta dogodi neki poremećaj.

Kada uzimati folnu kiselinu?

Folna kiselina kod žena se preporučuje prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Preporuka je početi konzumirati odmah nakon začeća, a ženama koje tek planiraju trudnoću vitamin B9 može biti od znatne koristi jer može spriječiti oštećenje ploda.

https://www.youtube.com/watch?v=oWY9bIAlWRk&t=110s

Manjak ovog vitamina u tijelu majke kod prvih tjedana trudnoće može biti koban za dijete, stoga je veoma važno da redovno unosite folnu kiselinu u tijelo. Osim toga, vitamin B9 može vam pomoći i u prevenciji gubitka vida i sluha, prevenciji srčanih bolesti, te oboljenja debelog crijeva. Neophodan je za svaki organizam i preporučuje se njegova redovna konzumacija.

Čitajte i sljedeći članak: Manifestacije karijesa

Karijes podrazumijeva kvarenje, odnosno raspadanje ili truljenje zuba koje uzrokuje stvaranje šupljine u zubu. 

Kako konzumirati vitamin B9?

Postoje dva načina za unos folne kiseline u tijelo, a to su putem hrane i putem kapsula koje su dodatak prehrani. U hrani se veće količine nalaze u tikvicama, kukuruzu, repi, šparogama, špinatu, kelju, zelju, peršinu, grašku, grahu, sjemenkama lana i suncokreta, lososu, jetri, brokuli, avokadu, orasima, kikirikiju, naranči, gljivama, mlijeku… S druge strane, konzumiranje kapsula je puno jednostavnije i garantira 100% prirodni unos dovoljne količine folne kiseline veoma jednostavno. Najpoznatiji dodatak prehrani su Fertility+ kapsule, koje osim folne kiseline imaju i neke druge važne vitamine.

Imate problem sa zatvorom stolice? Zatim pročitajte članak pod naslovom “Pobijedite zatvor stolice“. A ako vas muči zatvor u trudnoci onda slijedite poslednji link da pročitate više o tome.

Ova kategorija: