Tehnologija i internet

Hosting u Hrvatskoj nudi mnoštvo različitih opcija

Mnoge tvrtke i pojedinci već su odavno shvatili da je vrlo bitno dobro se prezentirati na Internetu. Živimo u dobu u kojem se sve više ljudi koristi Internetom i gotovo sve informacije uvijek traže na Internetu. Tako i kada žele saznati dodatne informacije o nekoj tvrtci, prvo pokušavaju pronaći njene internetske stranice i tamo potražiti informacije. Tvrtke, osim što moraju napraviti svoje internetske stranice, moraju ih negdje i pohraniti kako bi bile stalno dostupne. To se postiže zakupom prostora na nekom serveru, odnosno ugovaranjem usluge hostinga.

Vrste hostinga u Hrvatskoj

Hosting u Hrvatskoj nudi gotovo identične usluge kao i hosting u inozemstvu, samo što je dostupan na hrvatskom jeziku pa će biti odličan za one koji ne barataju dobro nekim stranim jezikom. Postoje četiri glavne vrste hostinga u Hrvatskoj i svaki je namijenjen određenoj skupini korisnika. Web hosting u Hrvatskoj s najnižom cijenom je “shared hosting”. On nudi prostor za smještaj web stranica na serveru koji se dijeli s ostalim korisnicima.

U konačnici to znači da sama brzina i stabilnost tog servera ovise o svim korisnicima koji ga koriste. Zato se ova vrsta ne preporuča za neke poslovne stranice. Za njih je preporuka odabrati između “vps hostinga” ili zakupa cijelog servera(“dedicated server“). Vps hosting podrazumijeva virtualni dio na nekom serveru s time da imate potpunu kontrolu nad tim dijelom, što znači da sami njime upravljate. Zakup cijelog servera pruža ipak najviše jer tada dobivate upravljanje nad cijelim serverom isključivo za vaše potrebe. To znači da možete s njime raditi što želite, dodavati programe po želji i slično.

Četvrta vrsta hostinga u Hrvatskoj naziva se “reseller hosting” i daje mogućnost preprodaje, odnosno iznajmljivanja vašeg dijela prostora na serveru. Naravno, vi to ne morate učiniti već možete vaš prostor podijeliti na više dijelova i na svakom postaviti druge web stranice. Vi plaćate cijenu ukupnog prostora, a kako ćete ga dalje podijeliti i što ćete s njime raditi, samo je na vama.

Tvrtke koje nude usluge hostinga

Hosting u Hrvatskoj možete ugovoriti putem nekoliko domaćih tvrtki. Većina od njih nudi i druge usluge, poput registracije domena pa možete odmah ugovoriti više usluga i vrlo često dobiti dodatni popust. Neke od poznatijih tvrtki kojima se možete obratiti želite li ugovoriti hosting u Hrvatskoj su Plus hosting, Avalon, Orbis, Posluh, Hostinger i drugi.

Prečitajte i kako se registrira net domena i zašto je trebate.

SSL certifikat je dio programskog koda instaliran na poslužitelju koji omogućuje sigurnost komunikacije u skladu sa SSL protokolom. SSL certifikat je digitalni certifikat koji potvrđuje identitet web stranice .Čitajte više …

Kloniranje diska je kopiranje podataka sa jedne lokacije na drugu bit po bit. To znači da se radi identična slika diska, odnosno klon. Čitajte više …

Ova kategorija: