Tehnologija i internet

Ispis s tonerom nikada nije bio lakši

Danas je teško zamisliti život bez printera – oni su nam potrebni u uredu, ali i kod kuće, pogotovo ako živite s učenicima ili studentima, ili pak radite od kuće. Važno je imati na umu kako će o brzini printanja i korisnosti printera odlučiti ponajviše koji tip printera imate, stoga birajte pametno.

Vrlo mnogi ispisanih stranica omogućit će vam laserski printeri koji koriste tonere za ispisivanje te su danas vrlo popularan odbari.

Birajte printer pametno

Dvije vrste printera koje su danas najpopularnije na tržištu su:

  • Ink jet printeri
  • Laserski printeri

Njihova glavna razlika je u mediju koji koriste za ispis – ink jet printeri koriste tintu, a laserski printeri koriste toner za ispis. Ta razlika u mediju uzrokuje i druge razlike kada je u pitanju trajnost isprintanih dokumenata, brzina ispisa te sam način rada. 

Printeri koji koriste tintu generalno su nešto sporiji te u prosjeku omogućuju manji broj ispisanih stranica s jednim punjenjem tinte. Toneri za printer pak s druge strane nude brži ispis te veću iskoristivost jednog punjenja. A uz to također valja spomenuti kako su dokumenti ispisani tonerom dugotrajniji.

Sastav tonera

Toner je medij za ispis koji koriste laserski printeri. Zapravo se radi o sitnom prahu sačinjenom od dvije važne komponente koje mogu biti različitih sastava. Jedna od tih komponenata je boja, a druga je vezivno sredstvo. Ove se dvije komponente miješaju u toner, kako bi se on mogao koristiti za ispis. 

Način na koji se to događa jest da se čestice tonera lijepe na određena mjesta na papiru, nakon čega ih laser printera zapeče na mjesto tako da otopi vezivno sredstvo, koje je najčešće napravljeno od neke vrste plastike.

Briga za okoliš uz ispisivanje dokumenata

S obzirom da toner u sebi između ostalog sadrži i plastiku, printanje tonerom nije najekološkiji način ispisa. Ipak, mnoge su se tvrtke odlučile na razvijanje ekološki prihvatljivog tonera, koji umjesto klasične plastike sadrži biorazgradivu plastiku, koja neće onečistiti okoliš. 

Uz to, mnoge tvrtke također nude i mogućnost recikliranja punjenja za toner, s obzirom da ti ulošci također znatno utječu na količinu smeća koja se proizvodi godišnje. Na kraju, važno je spomenuti i da se toner mnogo lakše čisti od tinte. Sve što je potrebno jest obrisati površine mokrom, hladnom krpom ili pak otresti toner ako padne na tekstil.

Ova kategorija: