Tehnologija i internet

Jednostavno registrirajte domenu putem interneta

Opće je poznata činjenica da se preko interneta danas može obaviti jako puno različitih stvari, sve u nekoliko klikova mišem. Jedna od njih je i registracija domene. Za tu svrhu možete se poslužiti uslugama brojnih domaćih, ali i stranih tvrtki. Riječ je o usluzi putem koje ćete dobiti neku određenu domenu na korištenje te ćete ju povezati sa svojim web stranicama.


Registracije domene na internetu može se obaviti putem raznih tvrtki.

Riječ je zapravo o nazivu i ekstenziji domene, odnosno onome što korisnik mora upisati u svoj internetski preglednik kada želi posjetiti vašu stranicu. Naziv i ekstenzija odvojeni su točkom.

Registracija globalne domene

Registracije domene na internetu može se obaviti putem raznih tvrtki. Sve su one dostupne na internetu pa je dovoljno da posjetite njihovu web stranicu te pratite upute za ugovaranje te usluge. Najrasprostranjenije su globalne domene, a najpoznatija je svakako ona s .com ekstenzijom. Zbog velike popularnosti i činjenice da su na njoj već odavno zauzeti razni nazivi, korisnicima je omogućeno korištenje i brojnih novih varijanti ekstenzija, kao što su .info, .tv, .eu i slične.

One su često jeftinije od .com domene, a isto tako će predstavljati odlično rješenje jer možete pronaći neku specijaliziranu ekstenziju. Primjerice, ako se želite predstaviti europskom tržištu, odaberite .eu ekstenziju.

Provjera domene prije registracije

Svaka domena mora biti unikatna, odnosno može postojati samo jedna potpuno ista, istog naziva i ekstenzije. Zato je početni korak registracije domene upravo njezina provjera. Cijeli postupak je vrlo jednostavan:

  • Upišite željeni naziv i ekstenziju
  • Ako je kombinacija slobodna, moći ćete nastaviti na registraciju; u suprotnom, morat ćete nešto promijeniti

Ako registracija domene nije moguća zato što je već netko odabrao i registrirao istu takvu kombinaciju, možda je najlakše da promijenite ekstenziju, a zadržite naziv koji ste željeli.

Usluge domaćih informatičkih tvrtki

Registraciju domene možete obaviti i putem brojnih domaćih tvrtki. Krajnji rezulat će biti isti bez obzira odlučite li se za domaće ili strano rješenje. No, korištenje domaćih tvrtki može ipak imati neke prednosti. Primjerice, bilo kakvu pomoć prilikom registracije ili kasnije ćete lakše ostvariti na jeziku kojeg najbolje razumijete, a vrlo vjerojatno ćete i lakše stupiti u kontakt s njima kada vam pomoć bude potrebna.

Isto tvrtke, domaće tvrtke često nude i razne popuste pri ugovaranju njihovih usluga, a zatrebaju li vam i još neke usluge, možda dobijete i dodatni popust ako sve ugovorite kod iste tvrtke.

Ova kategorija: