Zdrava prehrana i sport

Kakao maslac

Kakao maslac je dobiven hladnim presanjem kakao zrna. Ima delikatan miris i okus čokolade. Često se koristi kao sastojak u prirodnim proizvodima za njegu kože (sapuni, losioni, kreme) i za izradu čokolade, kolača itd. Na sobnoj temperaturi kakao maslac je krut, a otapa se na temperaturi oko 34-38 stupnjeva. Njegova specifična kristalna struktura je idealna za pripremu čokolade. Teško se kvari i ima najstabilniju strukturu.Kakao-maslac
Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Po svom sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Nadalje, kakao je izvrstan izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza.
Osim što je hranjiva namirnica, kakao se primjenjuje u proizvodima za njegu kože. Pomaže kod strija, ožiljaka i mrlja te daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu, štiti ju od vanjskih utjecaja. Primjenjuje se i u masaži – pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa. Idealan je kao sastojak balzama za usne.

Zdravstvene dobrobiti kakaa

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao unapredujde zdravlje organizma na sledeci nacin:
-štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
-smanjuje stres i depresiju
-štiti od bolesti srca i krvnih žila
-štiti od mnogih vrsta raka
-odličan je izvor željeza
-regulira razinu šećera i kolesterola
-potiče bolje pamćenje i koncentraciju
-smanjuje opasnost od srčanog udara
-pomaže u regulaciji krvnog tlaka
Osim svega navedenog, unošenjem kakao maslaca u manjim količinama reguliramo i nivo šećera u krvi, stoga izaberimo svoju odgovarajuću dozu kakao zdravlja svaki dan!

Ova kategorija: