Automoto i oprema

Katalizator kao pomoć u očuvanju okoliša

Opća namjena katalizatora u autu

Danas se na cestama najčešće mogu pronaći automobili s dizelskim ili benzinskim motorom. Bez obzira o kojoj se vrsti radi, zajedničko im je to što posjeduju ispušni sustav. On  ima dvije funkcije:

  • Uklanja nečistoću koja nastaje pri sagorijevanju goriva
  • Neutralizira tu nečistoću kako bi u što čišćem obliku izlazila iz njega u okoliš

Glavni dio ispušnog sustava u automobilu je katalizator. On u počecima korištenja nije bio obvezni dio, no kada je 1993.g. uvedena norma Euro 1, postao je obavezan. Te norme su postajale sve strože pa su zbog toga se trebali i auto katalizatori prilagođavati i poboljšavati kako bi mogli udovoljiti tim normama.

Čemu služi EGR ventil u autu

EGR ventil u automobilu spada u nešto novije autodijelove te se počeo ugrađivati u automobile s dizelskim i benzinskim motorima u posljednjih nekoliko godina. Dolazi od engleskog naziva Exhaust Gas Recirculation, što je u prijevodu recirkulacija ispušnih plinova. 

EGR ventil u automobilu

EGR ventil u automobilu spada u nešto novije autodijelove te se počeo ugrađivati u automobile s dizelskim i benzinskim motorima u posljednjih nekoliko godina.

Funkcionira tako da jedan dio ispušnih plinova koji dolaze iz motora opet preusmjerava natrag na cilindre u motoru. Time se smanjuje emisija dušikovih oksida. Osnovni uvjet za njegovo funkcioniranje je da motor bude dobro ugrijan i kada ispravno funkcionira, smanjuje emisiju štetnih plinova za oko 30 %. 

Problemi s EGR ventilom

S EGR ventilom u automobilu najviše problema imaju vozači automobila s dizelskim motorom. Kod takvih automobila, on se često može začepiti, zbog nakupljanja čađe. A razloga zašto se to događa ima više, a neki od njih su:

  • Previsoka razina ulja u motoru
  • Česte vožnje na kratkim relacijama pri kojima EGR ventil ne uspijeva završiti proces pročišćavanja
  • Neispravan turbopunjač
  • Začepljeni filtri itd.

Ova kategorija: