Pokloni i promocija

Kemijska olovka kao svakodnevna pisaljka

Principi rada kemijske olovke

Iako izgleda kao vrlo jednostavna vrsta pisaćeg pribora, klasične kemijske olovke sastavljene su od nekoliko dijelova koji međusobnim radom dovode do krajnjeg proizvoda. Odnosno, ostvaraju svrhu, a to je pisanje ili crtanje. U tom smislu kemijske olovke se sastoje od:

  • Vanjskog spremnika
  • Punjenja s tintom
  • Mehanizma s kuglicom za nanošenje tinte

Kada pritisnemo prekidač na gornjem dijelu, tada se punjenje s tintom spušta do mehanizma koji se u dodiru s papirom i uz pomoć kretnji rukom počinje vrtjeti, a sadržaj iz punjenja, odnosno tinta se počinje prenositi na papir.

Pisaljke iz ranije povijesti

Prvi oblici onoga što danas prepoznajemo kao kemijska olovka nastali su davne 1888. godine kada je John J. Loud patentirao napravu za označavanje kože. Taj izum unaprijedio je hrvatski izumitelj Slavoljub Penkala 1906. godine te je njegova penkala bila najbliže onome što koristimo kao dijelom uredskog pribora ili tijekom svakodnevnog korištenja. 

Kemijsku olovku s kuglicom koja prenosi tintu na papir izumio je Jozsef Laszlo Biro u Budimpešti. Ovaj izum patentiran je 1938. godine u Mađarskoj, a iste godine pojavio se u SAD-u pod imenom Fountin Pen for Pulpink Ink. 

Klasičan uredski pribor

Klasičan uredski pribor poput papira i papirne konfekcije, markera, flomastera, registratora, spajalica, klamerica i fascikli je nužan u poslovanju svake tvrtke.

Uredski pribor kao pomoć u poslovanju

Osim gore navedenih pisaljki, uredskom priboru pripada i velik broj drugih stvari koje se koriste u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji i radu tvrtke. Klasičan uredski pribor poput papira i papirne konfekcije, markera, flomastera, registratora, spajalica, klamerica i fascikli uvelike pomažu vođenju poslovne dokumentacije i obavljanju svakodnevnih poslova stoga je nužan u poslovanju svake tvrtke.

Možete ga kupiti u brojnim trgovinama, a postoje i tvrtke koje će vam ga ponuditi i putem interneta te vam ga dostavljati na vašu adresu.

Ova kategorija: