Tehnologija i internet

Kloniranje diska od računala

Podatci s računala mnogima su od iznimne važno i neophodno ih je očuvati sigurnima. Budući da se kvarovi na kompjuterima i njihovim dijelovima nerijetko događaju, jedna od mogućnosti da se osigurate od gubitka podataka je kloniranje diska. To je najsigurniji način da spriječite gubitak podataka u slučaju da dođe do oštećenja hard diska, a odvija se brzo i jednostavno uz pomoć dodatnog hard diska na koji će podatci biti kopirani.

Kako se radi kloniranje diska?

Kloniranje diska znači stvaranje identične kopije podataka na nekom drugom hard disku, a cijeli proces se odvija pomoću raznih alata. Kada se hard disk kopira na neki drugi, tada između njih nema vidljive razlike i svi podatci na njima su jednaki. Razlika se može primijetiti jedino u slučaju kada je novi hard disk na koji su podatci kopirani brži ili sporiji, jer tada računalo može raditi drukčije. Samo kloniranje diska uštedjet će vam mnogo vremena i sve podatke sa starog hard diska, te će svi podatci biti kopirani identični kakvi i jesu. Kreiranje slike diska može također zadržati sve podatke s hard diska, no oni nisu upotrebljivi dok god nisu prebačeni i zapisani na neki drugi disk.

Za kloniranje diska potreban je dodatni HDD ili SSD

Da bi se disk mogao klonirati, potrebno je imati još jedan hard disk ili SSD na koji će se kopirati podatci. Veličina diska ne znači puno, no veoma je bitno da disk na koji će podatci biti klonirani ima dovoljno memorije. Može se klonirati s hard diska od 1 TB na SSD od 256 GB, samo ako na hard disku nema više od 256 GB podataka. Budući da su danas sve jeftiniji i popularniji SSD diskovi, naša preporuka je svakako da se odlučite za njih, jer cijeli sustav i svi podatci s njih brže se učitavaju u odnosu na klasični hard disk.

Korištenje kloniranog hard diska

Nakon što ste obavili kloniranje diska, hard disk možete skladištiti i koristiti kada god želite, a svi podatci na njemu bit će oni od trenutka kada ste ga klonirali. Ako vam je pohranjen u ladici, nakon što ga montirate u računalo podatci s njega bit će jednaki kao i u vrijeme kada ste ga klonirali. Jedino na što morate paziti je da ga skladištite u odgovarajućim uvjetima bez vlage.

Treba vam servis za Huawei telefon? Onda si sa klikom na link pročitajte čllanak na temu Huawei servis.

Spašavanje podataka iz diska je kompleksan postupak povrata datoteka kojima se ne može pristupiti uobičajenim putem. Čitajte više …

Kvalitetan i jeftin Samsung mobitel servis. Razlike u vremenu popravka između raznih servisa su drastične! Čitajte više …

Ova kategorija: