Ekonomija i firme

Kupite ili prodajte dionice putem brokera

U posljednjih nekoliko godina, dionice su postale vrlo popularan instrument za trgovanje. Tome je svakako pridonijela činjenica da su iz godine u godine brojne dionice ostvarivale odlične prinose za sve koji su ih posjedovali. Kada se tome još dodaju i dividende koje su često bilo vrlo izdašne, ne čudi kako su se i oni koji se nisu prije susreli s njima, krenuli pitati gdje kupiti dionice.

Odgovora na to pitanje ima više, a u nastavku pročitajte nešto više o samom procesu njihove kupnje i prodaje.


U posljednjih nekoliko godina, dionice su postale vrlo popularan instrument za trgovanje.

Ništa bez brokera

Bez obzira što krenete čitati, vjerojatno ćete svuda pročitati isti odgovor na pitanje gdje kupiti dionice, a to je broker. On je spona između vas i burze. Njegove usluge bit će vam potrebne kada želite:

  • Zadati nalog za kupnju dionica
  • Zadati nalog za prodaju dionica

Nekada davno se za te stvari trebalo fizički posjećivati brokera, a danas se sve može obaviti iz udobnosti vlastitog doma, u samo nekoliko klikova mišem. Te usluge brokera platit ćete kroz spread, odnosno razliku između kupovne i prodajne cijene. To možete usporediti s mjenjačnicom gdje će o visini tečaja ovisiti provizija mjenjačnice.

Online platforme za trgovanje

Ako i dalje tražite odgovor na pitanje gdje kupiti dionice, stiže i konkretan odgovor. Danas postoje brojne online platforme koje služe upravo tome, a njihovo korištenje je vrlo jednostavno. Jedna od popularnijih takvih online platformi je i eToro. Putem ove platforme ćete jednostavno zadavati naloge za kupnju i prodaju dionica, odnosno trgovat ćete njima putem ugovora za razlike, odnosno CFD-ovima. 

Savjet je da svakako sve dobro pročitate prije nego se upustite u trgovanje dionicama kako biste bili sigurni da razumijete sve rizike koje ono nosi.

Kupite dionice poznatih stranih tvrtki

Ako ne znate gdje kupiti dionice nekih poznatih stranih tvrtki, primjerice kao što su Facebook, Google i slični, odgovor je isti kao i ranije. eToro kao i razne druge platforme omogućuju vam upravo to. A to je mogućnost da kupite određeni broj dionica neke tvrtke te da zaradite kada te tvrtke također zarađuju, odnosno kada cijena njihovih dionica raste.

Možete se odlučiti za:

  • Kratkoročno trgovanje
  • Dugoročno trgovanje

Oba načina imaju svoje prednosti i mane, a svakako dobro proučite što vam koji od tih načina nudi i koja je prikladniji za vaše poimanje rizika.

Ova kategorija: