Tehnologija i internet

Kvar i spašavanje podataka iz diska

Živimo u dobu digitalne tehnologije i svi podaci spremaju se na razne digitalne uređaje. Upravo zbog toga što se digitalni uređaji nerijetko kvare veoma je bitno da podatke držite na dvije različite strane. Ipak imate neke važne podatke na hard disku i niste ih čuvali na dva različita mjesta? Ne brinite, spašavanje podataka iz diska je moguće. Kako bi ono proteklo uspješno kada dođe do kvara potrebno je brzo djelovati i pokvareni disk odnesti u neke od ovlaštenih servisa.

Kako čuvati važne podatke?

Ukoliko na kompjuteru imate neke veoma važne podatke najsigurniji način da ih ne izgubite je njihovo kopiranje na USB stick ili eksterni hard disk. To će vam pružiti sigurnost u slučaju kvara jednog diska i neće doći do gubitka podataka. Digitalni uređaji podložni su kvarovima i kako biste osigurali podatke i izbjegli spašavanje podataka iz diska bitno je čuvanje na više mjesta. Ukoliko podatci nisu previše privatni, možete se i odlučiti na čuvanje na nekom cloud servisu. To su servisi od raznih tvrtki koje vam omogućuju kupnju određenog kapaciteta njihovog servera koji je uvijek spojen na internet. Na taj način na njemu možete čuvati određene podatke i do njih pristupati kada god želite i od kuda god želite.

Kako otkriti kvar hard diska

Ukoliko vam se računalo ne pali ili se operativni sustav ne želi podignuti, tada je jedan od mogućih razloga kvar hard diska. Kvar diska možete prepoznati i prema sporom učitavanju podataka, čudnim zvukovima ili nemogućnost otvaranja nekih podataka. Najjednostavniji način da se sa sigurnošću otkrije kolika je veličina kvara hard diska je da ga odnesete na dijagnostiku. Dijagnostikom će se utvrditi težina kvara, te mogućnost spašavanja podataka. Kvarovi na hard disku mogu biti veoma veći u odnosu na neke druge medije, te njihovo spašavanje iako je veoma teško, ipak se u većini slučajeva odigrava uspješno.

Veći kvarovi na hard disku

Kod većih kvarova spašavanje podataka iz diska je teže, no nije nemoguće. Čak i u nekim ekstremnim uvjetima Kada je hard disk smočen ili je disk oštećen  moguće je spasiti barem dio podataka. Bitno je da pronađete tvrtku koja ima dugogodišnje iskustvo spašavanja podataka te da ste sigurni u njihovu uslugu i zaštitu podataka koje će oni vidjeti.

Ova kategorija: