Zdrava prehrana i sport

Magnezij iz prirodnog izvora

Znamo za magnezij još iz osnovne škole kad se spominjao na satovima kemije. Često čujemo kako se magnezij spominje u pozitivnom smislu i vidimo ga obilježenog na pakiranjima zdrave hrane.

Zapravo, magnezij je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom tijelu. Precizno rečeno, magnezij je 4. mineral po zastupljenosti u našem organizmu.

Prirodni eliksir za ljepotu i zdravlje

Funkcionira kao pokretač u više od 300 metaboličkih procesa koji se odvijaju u našem tijelu svaki dan, magnezij sudjeluje u izgradnji kostiju, mišića i vezivnih tkiva. Magnezij pospješuje rad svih mišića, te regulira rad srca. U kostima je magnezij prisutan čak do 60% dok ostatak cirkulira u mekim tkivima. Magnezij također cirkulira u krvi i staničnim tekućinama no u količini od samo 1%.

Kao jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, magnezij u glavnoj ulozi može utjecati na mnoga stanja koja iskusimo na dnevnoj bazi. Tako magnezij smiruje živčani sustav, utječe na povoljnije spavanje, na manjak tjeskobe i loše raspoloženje. Pospješuje probavu i ublažava simptome predmenstrualnog sindroma.

Magnezij također regulira želučanu kiselinu, smanjuje stres, podiže energiju i pokreće rad crijeva. Jako je važan za zdravlje krvožilnog sustava zato što magnezij omogućava pravilan rad srca te sprečava sužavanje koronarnih krvnih žila.

koristi magnezija

Ima veliki utjecaj i na izgradnju i održavanje gustoće kostiju, te pomaže u prevenciji osteoporoze i osteopenije. Dok je kalcij zaslužan za čvrstoću zubiju, magnezij je zaslužan za caklinu i zaštitu zubiju.

Hrana bogata magnezijem se nalazi u svakoj kuhinji. Ovaj mineral se nalazi u lisnatom povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, integralnim žitaricama, banani, algama i suhom voću. Sjemenke lana, sezama i suncokreta obiluju magnezijem, a mahunarke pomažu da isti ostane vezan u našem organizmu te pomažu u održavanju poželjne razine magnezija.

Malinca Magnezij iz ekološkog uzgoja

Pitate se kako je moguće da mineral koji služi kao dodatak prehrani može imati ekološki certifikat?

Razlog tomu je jednostavan – magnezij koji nudimo je dobiven iz čiste prirode. Naime, magnezij u kapsulama (60 komada) dolazi iz morske trave. Alge i morske trave su bogate prirodnim magnezijem ali i drugim elementima esencijalnim za zdravlje, kao što su željezo i kalcij.

Morska trava Ulva Lactuca je vjerojatno najzdravija hrana koju nam more može pružiti. Magnezij je inače element koji se ne može pronaći u samostalnom obliku u prirodi. Najčešće je vezan za aminokiseline a bez njega fotosinteza kod biljaka ne bi bila moguća.

pomen aminokislin
Aminokisline možemo nači i u različitim vrstama voća

Morska trava Ulva Lactuca ima predivnu, jarku zelenu boju, koje ne bi bilo da ista nije bogata magnezijem. Ova trava se može nazvati i morskom salatom jer okusom zapravo podsjeća na zemljani okus koju imaju kopnene zelene salate a sigurno ste je probali jer je sastavni dio japanskih miso juha i drugih salata.

Kapsule magnezija iz ekološkog izvora koju proizvodi tvrtka Malinca neće samo nadomjestiti magnezij koji nedostaje nego će pomoći organizmu da održava magnezij na željenoj razini.

Ova kategorija: