Zdrava prehrana i sport

Manifestacije karijesa

Karijes podrazumijeva kvarenje, odnosno raspadanje ili truljenje zuba koje uzrokuje stvaranje šupljine u zubu.  U početku karijes zahvaća samo caklinu te ne izaziva nikakve simptome. Uznapredovali simptomi karijesa su osjetljivost koja se razvija u dodiru s hladnim, toplim ili slatkim namirnicama ili pićima. Također, osjetljivost koja se razvija tijekom žvakanja i perkusije te jaka i trajna zubobolja koja se pojavljuje kasnije, kada je pulpa jako zahvaćena.

Zato je svakako dobro redovito posjećivati stomatologa kako biste izbjegli ovakav neugodan problem. 

Dijagnosticiranje nevidljivog neprijatelja u usnoj šupljini

Stomatolog dijagnosticira karijes pregledom cakline uz pomoć metalne sonde i rendgenskog snimka zuba. Sonde koje se koriste u dijagnosticiranju karijesa su vrlo tanke i precizne, a ponekad se stomatolozi služe i fiberoptičkim instrumentima za prosvjetljavanje koji na osnovi promjena električne provodljivosti i odbijanja laserskog svjetla otkrivaju karijes. 

Karies

U početku karijes zahvaća samo caklinu te ne izaziva nikakve simptome.

Ipak, unatoč postojanju mnogih modernih i preciznih instrumenta, rendgenske snimke i dalje imaju vrlo važnu ulogu u otkrivanju karijesa jer pokazuju dubinu njegova prodora, čak i ispod postojećih ispuna.

Kako liječiti karijes

Ukoliko je riječ o početnoj fazi karijesa, on se vrlo lako može remineralizirati čišćenjem i višetrukim nanošenjem fluorida. Liječenje se započinje njegovim otklanjanjem uz pomoć brušenja, a potom ispunjavanja nastale šupljine određenim kompozitnim materijalom. U slučaju dubokih šupljina, u njih se stavlja privremeni ispun koji se drži tijekom 6 do 10 tjedana kako bi se odložio repartorni dentin i spriječilo daljnje otvaranje pulpe koje zahtijeva liječenje korijenskog kanala. Ukoliko je karijesom zahvaćen neki od stražnjih zuba koji podnosi opterećenje žvakanjem, zubna šupljina se mora obložiti čvrstim materijalom.

 Najčešći materijal kojim se ispunjavaju zubne šupljine je amalgam srebra, žive, bakra i kositra te ponekad cinka, paladija ili indija, tzv. sive/crne plombe. U prosjeku je njihov životni vijek do 14 godina, no ukoliko se održava primjerena oralna higijena te ukoliko su postavljeni uz pomoć gumene pregrade za izolaciju slne, one mogu trajati i preko 40 godina. Novije, tzv. bijele plombe su sačinjene od bijele smole, skuplje su, no mnogi smatraju da su bolje jer nema opasnosti od ispuštanja žive kao kod sivih plombi. 

Bolje spriječiti nego liječiti

Kod većine ljudi je moguće spriječiti karijes:

  •  redovitim odlascima kod stomatologa
  • odstranjivanjem plaka barem svaka 24 sata
  •  pravilnim četkanjem i čišćenjem zuba

Tijekom čišćenja zuba bi trebalo obratiti pozornost na gingivalnu trećinu zuba te bi isto trebalo trajati od 3 do 4 minute. Preporučuje se korištenje zubnog konca, no savjetuje se izbjegavanje korištenja pretjerane količine zubne paste i abrazivnih sredstava. 

Čitajte i sljedeći članak: Optika MojOptik nosi ime kvalitete

U Ljubljani se nalaze mnoge optike, no optika MojOptik izdvaja se u masi kao jedna od najkvalitetnijih Slovenskih optika.


Ova kategorija: