Automoto i oprema

Manje onečišćenje okoliša uz EGR ventil

Iz godine u godinu se na cestama može primijetiti sve veći broj automobila. Osim toga, noviji automobili sve su napredniji, obiluju brojnim novim mogućnostima koje su prije bile nezamislive. No, taj povećani broj automobila na cestama ima i jednu negativnu stranu, a to je veće onečišćenje okoliša.

Svima je poznato da se pri radu motora kroz ispušni sustav ispuštaju razne opasne tvari u okoliš koje su zaslužne za onečišćenje. Zbog toga je brojnim zakonima uređena dozvoljena razina onečišćenja koje automobili stvaraju. U novijim automobilima se za smanjenje onečišćenja koristi EGR ventil.

Stroge ekološke norme u raznim državama

Brojne države omogućuju nesmetanu prodaju automobila raznih proizvođača, pod uvjetom da se poštuju određene granice koje su dozvoljene kada je u pitanju onečišćenje okoliša. EGR ventil u automobilu ima zadatak to zagađenje okoliša svesti na najmanju moguću mjeru, odnosno ima zadatak zadovoljiti te norme.

Danas ga se može pronaći i u automobilima s benzinskim i dizelskim motorom i bez njega bi bilo gotovo nemoguće zadovoljiti ekološke norme.

Rad EGR ventila

Automobilski EGR ventil zapravo radi na vrlo jednostavan način, ali to radi vrlo učinkovito. Inače, sami naziv dolazi od engleskog izraza Exhaust gas recirculation, što bi u prijevodu bila recirkulacija ispušnih plinova.

EGR ventil u autu radi tako što će otprilike 5 do 15 % ispušnih plinova kroz usisnu granu ponovo vratiti u motor, kako bi ponovno došlo do njihovog sagorijevanja. Ta recirkulacija sprječava da temperatura pri sagorijevanju naraste preko 1800 °C, što se smatra idealnom temperaturom za sagorijevanje ispušnih plinova. To osigurava smanjenje emisije dušikovih oksida koji su zapravo glavni razlog zagađenja okoliša.

Riješite probleme s EGT ventilom

Auto EGR ventil spada u autodijelove koji su podložni kvarovima, no mnoge od njih je relativno lako riješiti. Najčešći problem je njegovo zagušenje čađom, koja se na njemu nakuplja tijekom stalne recirkulacije ispušnih plinova. To za posljedicu ima sljedeće:

  • Pad snage motora
  • Auto podrhtava kada nije u brzini
  • U kabini se osjeti miris ispušnih plinova

Također, ovi problemi se češće javljaju kod automobila s dizelskim motorom, a pogotovo ako se često vozite na kratkim relacijama. U tom slučaju, EGR ventil automobila se ne stigne regenerirati i s vremenom bude zagušen čađom. Postoje brojne metode za njegovo čišćenje, a ako ništa ne pomaže, jedini način da rješavanje kvara bit će zamjena EGR ventila u automobilu.

Ova kategorija: