Automoto i oprema

Motoristička oprema kao zaštita u slučaju nezgode

Vožnja motorom jedan je od opasnijih načina prijevoza, jer je vozač u prometnoj nesreći direktno izložen svim opasnostima s kojima se može susresti. Upravo radi toga, važno je uložiti u dobru motorističku opremu, kako biste se, barem koliko je to moguće, osigurali od ozljeda koje vam prijete na cesti.

Možete je pronaći u brojnim specijaliziranim trgovinama koje nude svu opremu za vas i vaše ljubimce na dva kotača.

Bez kacige nikako na sjedajte na motor

Kada je u pitanju motoristička oprema, kaciga je uvjerljivo najvažniji dio koji uvijek tijekom vožnje morate imati na sebi. Dobar odabir kacige može vam spasiti život, stoga nemojte nositi kacige koje vam ne odgovaraju. Dobra kaciga morala bi se prvi put nešto teže navući, no jednom kada se prilagodi vašoj glavi, odgovarat će vam bez neugodnog i jakog pritiskanja. 

Ako kaciga pak pluta po vašoj glavi kada ju okrenete, onda je prevelika i neće vas štititi od padova i udaraca glavom, no ako vas stišće već nakon kratkog perioda nošenja, mogla bi uzrokovati glavobolje i neugodu tijekom nošenja, što je naznaka da trebate veći broj kacige.

Toplo i ugodno pri vožnji motocikla

Vožnja motocijklom izrazito je oslobađajuće iskustvo – slobodna cesta, brzina i  vjetar u kosi, svakako su iskustva koja privlače mnoge. No, ako niste odabrali dovoljno dobru motoopremu,  već nakon jedne vožnje mogli biste odustati od vožnje. 

Motooprema oprema također je tu da vas zaštiti od hladnoće prilikom vožnje, što je važno pogotovo za hladnijeg dijela godine. Motoristička oprema trebala bi se sastojati od:

  •  hlača
  •  čizmi
  •  jakne

Po zimi je također dobro imati i štitnik za bubrege, kao i rukavice. Svi ovi dijelovi skupa vožnju će učiniti ugodnijom.

Zaštita od ozljeda na cesti

Ako nemate pravu motorističku opremu, čak i manja nezgoda može rezultirati ozljedama koje će dugo zacjeljivati. Cilj motoopreme je zaštititi vas i za vrijeme pada, pogotovo na dijelovima tijela koji su često na udaru – koljenima i laktovima. Kvalitetna motoristička oprema na tim dijelovima često ima dodatno pojačanje koje dodatno štiti za vrijeme pada. 

Osim slabih točki, čuva i ostatak tijela od rana koje mogu nastati u nesrećama na cesti, poput ogrebotina i posjekotina. Kod nas je, za sada, od motorističke opreme važno imati samo kacigu, dok je u drugim zemljama potrebno imate i još neke dodatke.

 

Ova kategorija: