Automoto i oprema

Motorno ulje važno je za optimalan rad motora

Za dugotrajan i optimalan rad motora iznimno je važno motorno ulje. Ono stvara zaštitni sloj na dijelovima motora koji se dodiruju i klize jedan po drugome. Na taj način dolazi do trenja pri čemu se toplinska energija pretvara u kinetičku i ti dijelovi se troše. U konačnici to dovodi do veće potrošnje goriva, smanjenje snage motora ili većim kvarovima. Stoga je bitno kontrolirati razinu ulja i koristiti kvalitetno ulje prilagođeno automobilu.

Vrste

U starijim automobilima koristila su se mineralna ulja. Ona nastaju destilacijom nafte, ugljena i drveta. Polusintetička ulja su nešto kvalitetnija i sastoje se od kombinacije 30% mineralnih i 70% sintetičkih ulja. Najkvalitetnija ulja su sintetička. Ta ulja su napravljena umjetno kombinacijom sintetičkih baznih ulja s dodatkom aditiva. Koriste se u gotovo svim automobilima nove generacije čiji motori trebaju najkvalitetnije ulje za nesmetan rad.

Koje ulje kupiti?

Za odabir pravog motornog ulja preporuča se provjeriti koje ulje preporuča sam proizvođač automobila. Oznaka ulja sastoji se od nekoliko slova i brojeva(npr. 5W30). Prvi broj predstavlja viskoznost ulja na niskom temperaturama, a zadnji broj viskoznost ulja na visokim temperaturama. Viskoznost je mjera za protočnost ulja kroz motor. Vrlo je bitno da se koristi ulje određene viskoznosti. Ukoliko je gustoća ulja previsoka, a motor hladan, ulje neće dobro cirkulirati u motoru. Isto tako ulje neće dobro cirkulirati u motoru ukoliko je gustoća ulja preniska, a motor vruć.

Slovo između ta dva podatka (W) označava da će ulje dobro cirkulirati u motoru i pri vrlo niskim temperaturama. Preporuka je kupovati ulje u originalnom pakiranju provjerenih marki. Neke od poznatijih su Shell, Total, Castrol i dr. Isto tako, prilikom zamjene ulja preporuča se zamijeniti i filter ulja kako bi bili sigurni da će novo ulje cirkulirati u optimalnim uvjetima.

Provjera razine ulje

Onima koji prelaze puno kilometara preporuča se češća provjera razine ulje u automobilu kako ona ne bi bila preniska i kako ne bi došlo do kvarova motora. Provjera se vrši vrlo jednostavno. Potrebno je izvući šipku iz spremnika za ulje i dobro je obrisati. Nakon toga ju vratiti nazad u spremnik i ponovo izvući i provjeriti vrijednosti. Na šipki se nalaze oznake min i max. Količina ulja trebala bi uvijek biti između te dvije vrijednosti. Ukoliko padne ispod, potrebno je što prije dodati još ulja kako bi ulje i dalje optimalno štitilo motor i njegove dijelove.

Znate da se korištenjem LED svjetla za auto mnogo uštedi iako je početna investicija kod kupnje nešto skuplja. Više o tome ako slijedite linku.

Ova kategorija: