Tehnologija i internet

Net domena za razne namjene

Želite li svoje stranice postaviti na Internet, morate odabrati i naziv i vrstu domene. Naziv domene uglavnom može biti proizvoljan, a vrsta domene ovisi o onome što želite. Ako se želite predstaviti domaćoj publici, tada se možete odlučiti za nacionalnu domenu. Ona predstavlja oznaku države. Primjerice, hrvatska nacionalna domena ima oznaku hr. Želite li se pak predstaviti svijetu, tada je bolja opcija odabir neke od globalnih domena. Svakako najpoznatija je com domena. Problem je u tome što su brojni nazivi s nastavkom com zauzeti pa možda pronađete rješenje u registraciji net domena.

Prvotna namjena net domena

U počecima Interneta, kada su domene predstavljene, postojalo je 7 glavnih, globalnih domena. One su uglavnom bile namijenjene određenim organizacijama vezanim uz neko područje. Primjerice, edu domena bila je namijenjena samo edukacijskim ustanovama i nitko drugi je nije mogao registrirati. Net domena je bila specifična po tome što su je mogle registrirati sve tvrtke koje su se na neki način bavile djelatnostima vezanima uz informatičku mrežu.

A s vremenom se i to promijenilo pa je net domena sada dostupna svakome. A upravo zbog velike popularnosti i dostupnosti, mnogi se radije odlučuju za net domenu nego za com domenu. Pravo na upravljanje net domenom je u početku imala tvrtka Network Solutions. Nakon što je to tvrtku kupili tvrtka Verisign, oni su dobili pravo na njeno upravljanje te je i danas u njihovom vlasništvu.

Registracija

Net domena može se registrirati putem raznih tvrtki diljem svijeta. Moguće ju je registrirati i putem tvrtki u Hrvatskoj, ali i putem raznih stranih tvrtki. Bez obzira za koju se tvrtku odlučili, nećete pogriješiti jer je tvrtka koja vrši registraciju samo posrednik. Stoga se isplati pogledati ponude raznih tvrtki te potražiti najpovoljniju opciju. Naime, određene tvrtke ponekad nude razne akcije te nude registraciju domena po iznimno niskim cijenama. Nakon što je domena registrirana trebat čete i hosting a možete uzeti i VPS hosting Hrvatska. Taj je malo skuplji ali ima svoje prednosti.

Uobičajeno vrijeme registracije net domene je na godinu dana, iako za vrijeme registracije možete odabrati i duži period. Ako ste ju registrirali na godinu dana, nekoliko dana prije isteka roka ćete dobiti obavijest o skorom isteku i u tom periodu je morate ponovo registrirati, ako želite da ostane u vašem vlasništvu. Ako to ne učinite, net domena će opet biti slobodna i moći će je netko drugi registrirati.

Ova kategorija: