Igračke i djeca

Odrastanje na dva kotača

Svi smo kao mali maštali kako ćemo jednog dana voziti automobil. Neki su možda bili zainteresirani i za motore i motocikle pa su svoju strast kasnije pronašli u tome. Bilo kako bilo, svi smo bili zainteresirani za jednu stvar – bicikle, ali osim bicikala postoji još nešto. Guralice su na neki način bile i ostale odskočna daska za kasniju vožnju bicikla.

Guralice same po sebi nisu pretjerano komplicirane, za sastavljanje i održavanje, ali djetetu mogu značajno doprinijeti u razvoju. One omogućavaju djetetu da razvija osnovne pokrete tijekom vožnje i tako se dijete oslobađa od straha, ali i polako prelazi na veći nivo.

dječje guralice

Vožnja bicikla i ravnoteža

Ne postoji osoba koja nije pala dok je učila da vozi bicikl. Na biciklu se jednostavno ne možemo isprva osjećati prirodno i slobodno, pa se često može desiti da taj strah prevlada nad nama pa se sami ograničimo i padnemo. To se može desiti u kasnijoj dobi, ne samo dok smo manji.
Vozila na guranje, ipak, na neki način pripremaju djecu za kasnije uspone i padove, kako su dosta manje i sigurnije, dijete na početku ima noge kao oslonac, što svakako ima kod bicikla, samo u vidu pomoćnih kotača. Vrlo je bitno da dijete razvije taj osjećaj za ravnotežu i da što manje dira pod nogama, kada krene da vozi bicikl.

Prelazak na veći nivo

Kada je dijete savladalo vožnju guralice, sigurne ste da može da pređe na veći nivo – već nekoliko puta pominjanu vožnju bicikla. Kada jednom guralica bude premašena nema više natrag. Guralice se zato obično poslije određenog perioda ostave i više ne koriste, no stoje kao uspomena na dane kada je vožnja bila još bauk.
Da biste vašem djetetu pružili dodatan oslonac prilikom prve vožnje bicikla, najbolje je da spustite sjedalo, kao i volan, na minimalnu visinu. Tako ćete biti sigurni da dijete neće pasti i odmah na početku dobiti loš utisak o vožnji bicikla i poželjeti da se vrati na guralicu. Ipak, kao što smo već rekli, padanje je sastavni dio učenja vožnje bicikla, na to se jednostavno morate navići i vi i dijete.

Zaključak za kraj

Iz ove čitave priče može se zaključiti samo jedno – guralice mogu da pomognu vašem djetetu ako je još nesigurno i ne želite da ga stavljate na bicikl. Potrebno je prepoznati pravi trenutak za prelazak s guralice na bicikl, ne previše rano, ne previše kasno.

Vlakovi igračke za sve mališane. Za sve one koje oduševljavaju vlakovi i željezničke pruge, tu je zanimljiva ponuda vlakova, željeznica i lokomotiva. Čitajte više …

Ova kategorija: