Ovjes je najvažnija stvar kod automobila

Ovjes koji uz kočnice možemo svrstati u najvažnije dijelove automobila spaja vozilo i kotače, te osigurava vožnju u smjeru u kojemu pomičete volan. Kako bi se uzdužne i poprečne sile umanjile, ovjes ih preuzima na sebe i potencijalnu, te dio kinetičke energije pretvara u energiju elastične deformacije vozila. On sva dinamička opterećenja koja su preuzeta prigušuje, te osigurava da se kotači pomiču točno onuda kuda vozač to želi, te smanjuje vibracije karoserije. Kako bi automobil mogao funkcionirati normalno veoma je bitno da svi kotači budu dobro postavljeni u točno određeni položaj na ovjes.

Zašto je ovjes automobila važan?

Kako biste shvatili značaj, te važnost ovjesa, veoma je važno da shvatite da je on najbitniji dio automobila, jer spaja karoseriju i kotače, te je on prvi u dodiru nakon kotača s vibracijama automobila. Svaki automobil ima točno propisana pravila o ovjesu, a na njegovo zdravlje i dugotrajnost najviše utiči vibracije i udarci. Penjanje na rubnik ili vožnja po rupama i bijeloj cesti dovodi do oštećenja ovjesa. Veoma je važno da barem jednom godišnje odete na kontrolu geometrije ovjesa, te ukoliko je potrebno pravilno ju podesite.

Ukoliko pak osjetite da vam volan pretjerano vibrira ili automobil ne drži dobro pravac, tada je potrebno reagirati odmah i otići na kontrolu i podešavanje ovjesa. Također, jedan od znakova da ovjes nije pravilno podešen je da se gume na krajevima više troše.

Kako provjeriti da li je ovjes pravilno pozicioniran?

Provjeru ovjesa sami ne možete točno raditi, možete samo provjeriti neke pokazatelje koji mogu ukazati na to da nije dobro postavljen. Kao što smo već napisali glavni pokazatelj su jake vibracije volana i ne držanje pravca tijekom vožnje, a onaj malo slabiji indikator može biti i nepravilno trošenje guma. Kako biste sigurno ustvrdili to da li je ovjes pravilno postavljen morate ići na kontrolu koja se obavlja na specijalnim okretnim postoljima. Ukoliko se na kontroli ispostavi da je ovjes pravilno pozicioniran, tada plaćate samo kontrolu. Danas kupnja ovjesa moguća je i putem interneta, što će vam dodatno uštedjeti vrijeme oko traženja ovjesa, te naravno i novce jer su internet trgovine u većini slučajeva jeftinije i nude popuste.

Ako želite saznati kako izabrati dobro korito prtljažnika onda slijedite linku.

Ova kategorija: