Tehnologija i internet

Pokorite domaće tržište

Imate li neku tvrtku koja prodaje neke proizvode ili usluge te bez obzira jeste li već dulje prisutni na tržištu, svakako se isplati napraviti i na internet postaviti vlastite web stranice. Ako vam je fokus na hrvatskom tržištu, onda ne morate puno razmišljati, već se odlučite za Carnet domenu. Ona zapravo predstavlju kraticu HR koja će ujedno biti i kratica nastavka vaše web stranice.

Dostupna je u dvije varijante:

  • Naplatna
  • Besplatna

Besplatna Carnet domena ipak ima određene nedostatke pa se mnogi danas uglavnom odlučuju za naplatnu varijantu.

Zašto Carnet?

Možda ste se zapitali čemu baš naziv Carnet domena? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Carnet domena je hrvatska nacionalna domena. A svaka država koji ima nacionalnu domenu ima i određenu instituciju koja se bavi njezinim održavanjem, primjerice koja prati da se ne registriraju dvije potpuno iste. 

Carnet domena

Ako vam je fokus na hrvatskom tržištu, onda ne morate puno razmišljati, već se odlučite za Carnet domenu.

U Hrvatskoj je ta čast pripala organizaciji Carnet, odnosno Hrvatskoj istraživačkoj mreži koja je dugi niz godina usko povezana uz informatizaciju u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, mnogi hrvatsku nacionalnu domenu nazivaju i Carnet domena.

Besplatna Carnet domena

Besplatna Carnet domena ima određene restrikcije kada je u pitanju njezina registracija. Naziv joj ne može biti potpuno proizvoljan nego uglavnom mora sadržavati neke dijelove naziva tvrtke, vašeg osobnog imena ili prezimena i slično. Uz sve to, jedna osoba može registrirati samo jednu besplatnu Carnet domenu te zbog toga nije dovoljno zanimljiva većem broju korisnika.

No, idealna je za neke osobne web stranice jer je potpuno besplatno možete povezati sa svojim web stranicama koje ste postavili na neki poslužitelj i tako ih pokazati svijetu.

Karakteristike naplatne Carnet domene

Usporedite li naplatnu Carnet domenu s nekom globalnom, vidjet ćete da gotovo da i nema razlike. Samo što ćete u ovom slučaju dobiti domenu s nastavkom hr koja će se odlično uklopiti u vašu strategiju, tj. predstavljanja domaćem web tržištu. 

Želite li je registrirati, možete se odlučiti za usluge jedne od brojnih informatičkih tvrtki na ovome području. Sam postupak je je gotovo isti kao i da ste se odlučili za neku globalnu domenu. Prvo je morate provjeriti kako biste bili sigurni da je slobodna. Ako ste uspješno prošli taj korak, možete nastaviti s daljnjom registracijom te dobiti svoju vlastitu Carnet domenu koju ćete lako povezati sa svojim web stranicama.

Ova kategorija: