Automoto i oprema

Poluosovina je veoma bitan dio automobila

Poluosovina ili kako je pravilno nazivamo homokinetički zglob, predstavlja jedan od najbitnijih dijelova svakog automobila. Ona je odgovorna za prijenos momenta i snage na gonjeno vratilo, te mijenjanje kuta prema pogonskom. U cijelom tom procesu ona zadržava brzinu vrtnje i omogućava kvalitetne performanse vozila. Kroz današnji tekst upoznati ćemo vas s njenom funkcijom, simptomima neispravne poluosovine i gdje možete pronaći poluosovinu po najboljoj cijeni.

Što je poluosovina?

Poluosovina je konstruirana davne 1926. godine i neophodan je dio automobila za vožnju. Naziva se još i poluvratilo. Poluosovina je veoma bitan dio svakog automobila, jer osim što se s njom postiže bolja sigurnost automobila, ona je odgovorna i za što bolje performanse vozila. Radi se o djelu automobila koji je neophodan za vožnju i bez kojeg bi vožnja bila nemoguća. Poluosovina može biti polu rasterećena, potpuno rasterećena i ¾ rasterećena. To označava koliko je rasterećena od naprezanja kod savijanja, a potpuno rasterećene imaju veću nosivost. Izrađuju se od legure čelika, te su veoma čvrste i stabilne. 

Neispravna poluosovina

Budući da je poluosovina veoma bitan automobilski dio, neophodno je da na vrijeme prepoznate simptome kvara i pobrinete se da je što prije zamijenite. U početku, prepoznati neispravnu osovinu možete samo kada podignete automobil na dizalici. Zbog toga je neophodno da redovno odlazite na kontrole kod mehaničara, minimalno jednom godišnje. U slučaju da tijekom vožnje čujete čudne zvukove kod rada motora pod opterećenjem, tada to može biti znak da je poluosovina pri kraju. Posebice ako zvukovi dolaze od nekog kotača ili se pojavljuju i nestaju tijekom vrtnje volana. Naravno, ovi znakovi mogu ukazivati i na neki drugi problem u automobilu, te je veoma bitno da se uvjerite da je kvar baš na poluosovini prije kupnje nove.

Jeftina poluosovina u online trgovini

Poluosovina je jedan od najbitnijih dijelova automobila i dio bez kojeg je vožnja nemoguća. Upravo zbog toga je i njena cijela znatno viša od nekih drugih, manje bitnih dijelova. U slučaju kvara na njoj, veoma je bitno da prođete što jeftinije kod zamjene. Jeftina poluosovina može se pronaći u online trgovini Silux. Prednost online trgovina je širok asortiman proizvoda i niže cijene nego u raznim poslovnicama. Budući da online trgovine prodaju na internetu i nije im potrebno plaćanje prostora i radnika, mogu si dozvoliti nešto niže cijene. Tako ćete prilikom kupnje uštedjeti i nećete potrošiti pravo malo bogatstvo na popravak auta. Posjetite njihovu trgovinu i putem olakšane mogućnosti pretrage pronađite sve što vam je potrebno!

Ova kategorija: