Tehnologija i internet

Provjera domena putem brojnih tvrtki

U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo sve većeg razvitka Interneta u svijetu, ali i kod nas. Ono što je do prije nekoliko godina mnogima izgledalo kao znanstvena fantastika, danas je potpuno normalno. Svemu tome su najviše pridonijele sve veće brzine Interneta i sve veća dostupnost.

A upravo taj sve veći broj korisnika je doveo do toga da je Internet danas postao jedan od najvažnijih medija za oglašavanje čiji potencijal su mnogi već odavno prepoznali. Ako ne koristite Internet za svoje oglašavanje, gubite jako puno potencijalnih klijenata, ukoliko se bavite nekim poslom.

Sve počinje od izrade web stranica

Imate li neku svoju tvrtku, obrt ili nešto treće, svakako bi bilo dobro da imate i web stranice i da se pomoću njih predstavite široj publici. Možete ih sami izraditi ili dati nekoj tvrtki da to odradi umjesto vas. A nakon što ste kreirali web stranice, bit će vam potrebni još i hosting i domena.

Provjera domena

Hosting je potreban kako biste svoje web stranice smjestili na neki poslužitelj te ih tako učinili stalno dostupnima. A domena vam je potrebna kako bi vas korisnici lakše pronašli i kako bi jednostavno mogli doći do vaše web stranice. Domenu je potrebno registrirati, a proces prije svake registracije je uvijek isti, a to je provjera domena. Ona je važna zbog toga što ne mogu postajati dvije potpuno iste domene. Ako je netko već registrirao domenu istog naziva i ekstenziju koju vi želite, vi je nećete moći registrirati. Zato je provjera domena uvijek onaj početni korak prije početka registracije.

Provjera domena putem raznih tvrtki

Provjera domena se u pravilu može izvršiti putem brojnih tvrtki koje nude usluge registracije domena, ali i putem raznih stranica na Internetu koju nude tu mogućnost. Zapravo nije toliko bitno na koji način će provjera domena biti odrađena, bitno je samo da budete sigurni da je domena koju želite registrirati slobodna.

Provjera domena

A koje su vam opcije ako domena koju želite registrirati nije slobodna? Imate tri mogućnosti. Prva je da zadržite isti naziv domene, ali da promijenite ekstenziju. Primjerice, ako ste željeli registrirati domenu mojatvrtka.com i ta domena je zauzeta, mnoge stranice će vam ponuditi moguće alternative. Tako biste možda mogli registrirati domenu mojatvrtka.net ili mojatvrtka.info i sl. Također, ako planirate svoje poslovanje bazirati samo na državu iz koje dolazite, možda je bolje rješenje da registrirate nacionalnu domenu. Tada biste mogli registrirati domenu mojatvrtka.hr. Tako biste odmah posjetiteljima dali do znanja da je riječ o tvrtci koja djeluje u Hrvatskoj. Naravno, provjera domena je obavezna i u tom slučaju.

Druga mogućnost, ukoliko domena nije slobodna, je da probate potpuno promijeniti naziv domene. Primjerice, mogli biste registrirati domenu mojatvrtkahr.com i sl. Mnogima se takva mogućnost neće svidjeti, pogotovo ako žele imati samo određeno ime u nazivu. A treća mogućnost odnosi se na pokušaj kupovine domene od onoga tko ju je već registrirao. Često ćete na nekim stranicama koje nude provjeru domena vidjeti i podatke o osobi ili tvrtki u čijem je domena vlasništvu i neke podatke za kontakt, bilo da je riječ o telefonu ili e-pošti. Tada vam preostaje mogućnost da kontaktirate tu osobu i probate s njom dogovoriti kupovinu te domene.

Nastavak registracije

A što kada je provjera domena dala zadovoljavajuće rezultate te je domena koju ste provjeravali zapravo slobodna? Sami proces i nastavak registracije su zapravo vrlo jednostavni. Ukoliko ste domenu provjeravali putem web stranice Plus.hr koja nudi uslugu registracije, tada će vam odmah nakon potvrde da je domena slobodna biti ponuđen nastavak njezine registracije. Morat ćete upisati svoje osobne podatke te na kraju i podatke o plaćanju. Najjednostavniji način za plaćanje je zasigurno kreditnom karticom, no mnoge tvrtke će vam ponuditi i još neke druge metode plaćanja pa odaberite onu koja vam je najprikladnija.

Isto tako, moći ćete odabrati i željeni period za registraciju domena. Najčešće je riječ o periodu na godinu dana, nakon čega ćete ju morati ponovo obnoviti. Neke tvrtke imaju mogućnost da namjestite da vam se automatski nakon isteka s računa povuče novac za iduću godinu dana. To je odlična opcija kako ne biste zaboravili produžiti domenu. Jer će vam u tom slučaju domena isteći i postat će opet slobodna te ću ju bilo tko moći registrirati. Naravno, ako u međuvremenu odlučite da više ne želite nastaviti s registracijom domene, uvijek možete otkazati tu pretplatu.

Stoga, izradite svoje web stranice, ugovorite hosting, provjerite da je domena slobodna i nakon toga je registrirajte. I gledajte kako vam se povećava broj posjetitelja i potencijalnih klijenata.

Prijenosno napajanje, poznato i pod nazivom power bank, najkorisniji je dodatak za prijenosne uređaje – služi kao dodatna vanjska baterija za punjenje mobilnih uređaja bilo kad, bilo gdje. Čitajte više …

Carnet domena. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Čitajte više …

Ova kategorija: