Moda, ljepota i familija

Radnička odjeća nije samo odjeća za rad

Što se zapravo ubraja pod pojam „radnička“ ili „radna“ odjeća?  Prva ideja o kreiranju radničke odjeće nastala je, naravno, iz nužde. Do te ideje dolaze prvo poljoprivrednici, šumari i građevinari; tu je riječ o radnim mjestima sa težim uvjetima rada i tim ljudima nije bilo svejedno nose li svoje prljavo rublje doma ili se zaštite tijekom rada.

Ideja je postala stvarnost baš zbog zaštite korisnika od različitih povreda na radu, bolesti, prljavštine i nekim još ekstremnijim uvjetima rada. Oni koji su radili u uredima kasnije su preuzeli formalnost uniforme iako nisu imali potrebe za njom.

Radnička odjeća propisana je i Zakonom o zaštiti na radu koji na prvo mjesto stavlja  sigurnost i zdravlje radnika na njegovom radnom mjestu. No u moderno doba došlo je i do određenih promjena vezanih uz izgled radničke odjeće koja je postala nosiva i u slobodno vrijeme. Tako postoji širok asortiman radnih jakni, bluza i radnih hlača koja izgledom nisu strogo određena za neko radno mjesto.

Uniformirana radna odjeća ima i promotivnu stranu

Mnoge kompanije imaju zaštitnu radnu odjeću kao sigurnosni štit za svoje radnike u nekim zahtjevnijim uvjetima, no postoje i neke institucije koje propisuju nošenje radne odjeće i zbog pravila odijevanja koja te radnike izdvaja kao zaposlenike kompanije. Dobar primjer za to su banke, bolnice i ugostiteljski objekti. Radna odjeća je i ona koja je i zakonom propisana kao obavezna ili ona koja je uobičajena u obavljanju neke djelatnosti.

Zbog čega se radna roba koristi?

Svrha radničke odjeće prvo  je smanjenje rizika od ozljede i higijenska zaštita, a tek nakon toga izdvajanje zaposlenika kompanije i stvaranje brenda. Danas se, jasno, brend često može prepoznati po uniformi: pogotovo kod restorana i lanaca prehrane.

Postoje mnoga radna mjesta na kojima radnička odjeća služi samo zaštiti i ne može se nositi van radnog mjesta, dok postoje neka radna mjesta čije se uniforme mogu nositi bilo gdje (banke i sl.)

Kako odabrati pravu radničku odjeću?

Odabir radničke odjeće mora biti pažljiv jer postoje određeni standardi koji se moraju poštivati na određenim radnim mjestima. Radnička odjeća mora biti funkcionalna, udobna i zdravstveno prihvatljiva. Bitno je i da je izrađena od kvalitetnih materijala.

 

Ova kategorija: