Moda, ljepota i familija

Sportska obuća istog oblika

Prve tenisice pojavile su se krajem 19. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom plimsolls. Prve tenisice imale su gumeni potplat te isti oblik za lijevu i desnu nogu, no unatoč takvom izgledu bile su vrlo tražene. Prve platnene plimsolls u prodaju je pustila tvrtka Keds, a kasnije se pojavio i prvi model sportske obuće za košarkaše. 

A danas u trgovinama možete pronaći toliko veliki asortiman različitih modela sportske obuće da je ponekad vrlo teško pronaći onaj idealni model.

Uspon današnjeg Adidasa

U isto vrijeme su u Njemačkoj braća Adolf i Rudi Dassler osnovali Tvornicu obuće braće Dassler koja je krenula s proizvodnjom sportske obuće. Braća Dassler proslavila su se svojim tenisicama na Olimpijskim igrama 1928. godine. 

Ženske tenisice Adidas
Ženske tenisice i sportska odjeća Adidas

No, veliki uspon počeo je 1936. godine kada je, noseći njihove popularne tenisice, Jesse Owens osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Izradiviši posebni model za Owena, tenisice braće Dassler postale su san svakog sportaša. 

Tenisice istočnog tržišta

Paralelno s razvojem sportske obuće u Americi i Europi, započeo je i razvoj tenisica u Japanu gdje je bivši vojni časnik Kihachiro Onitsuka razmišljao o tome kako promovirati sport među mladima pa je pokrenuo vlastitu tvrtku za proizvodnju sportske obuće.

Video: Povijest Onitsuka Tiger

Prve njegove tenisice dizajnirane su 1949. godine pod nazivom Onitsuka Tiger tenisice. Njih je proslavio legendarni etiopljanski maratonac Abebe Bikila koji je inače trčao isključivo bos.

Prelazak sa sportskih terena na ulicu

Sredinom prošlog stoljeća uvelike je porastao broj proizvođača tenisica, a tako i njihovih modela. Proširenje ponude označavalo je početak izrade tenisica koje su namijenjene točno određenim sportovima i prigodama.

Ženske tenisice za košarku
Ženske tenisice za košarku

Zbog toga su one prestale biti isključivo sportska obuća te su se počele nositi i na ulici, odnosno uz različite odjevne kombinacije i u različitim prigodama, čemu svjedočimo i danas. Najprije je to bio izraz buntovništva mladih te slavnih osoba, a kasnije je postao modni trend koji su prihvatile sve generacije.

Ženske tenisice

Sinonim za žensku obuću najčešće su ženske cipele kao što su espadrile, balerinke, čizme, ili cipele s visokom potpeticom. Ali, na velika vrata svijeta ženske obuće ušle su i tenisice, odnosno ženska sportska obuća

Ženske tenisice tako karakterizira više ili manje izraženi profil i klasičan sportski kroj. Velik je broj materijala i dizajna od kojih se izrađuju pa ih tako danas pronalazimo u inačicama od:

  • tekstila
  • plastike
  • grube ili glatke kože
  • jednobojne
  • višebojne
  • s uzorcima poput prugica ili životinjskog printa

Današnje ženske tenisice mogu biti vrlo profinjene, ali i funkcionalne i moderne pa tako pristaju uz sportsku odjeću, traperice, kratke hlače, suknje, haljine i slične odjevne predmete. 

Ventilacija ili stabilnost obuće

Dolaskom toplijeg vremena sve češće na ulicama viđamo tenisice i espadrile. Njihova temeljna razlika je u tome što se tenisice moraju vezivati, dok kod espadrila to nije slučaj. Isto tako, tenisice najčešće imaju gumeni potplat, dok su espadrile izrađene od prozračnijih tkanina i potplata koji nozi omogućuju bolju ventilaciju.

Video: Ženske tenisice

Ipak, ukoliko vas zatekne proljetni pljusak, puno je bolja opcija imati na sebi sportsku obuću nego espadrile jer je u njima puno veća šansa da ćete smočiti nogu jer su vrlo prozračne i ne štite nogu tako dobro. Isti scenarij je i kada pričamo o klizanju po površinama, bile one mokre ili suhe, kod espadrila je puno veća šansa da ćete se skliznuti i pasti. Kod tenisica to nije slučaj jer njihovi potplati bolje prianjaju uz pod.

Duga povijest epadrila

Klasične espadrile ili popularno zvane špagerice imaju puno dužu povijest nego što ljudi misle. Naime, naziv espadrile dolazi od katalonskog naziva espardenya što je bio naziv na vrlo čvrstu mediteransku travu od koje se u početku izrađivao potplat espadrila. Njihova izrada započela je u 13. stoljeću u vrijeme vladavine kralja Aragona kada je njihovo nošenje predstavljalo stvar prestiža te su ih nosili isključivo istaknuti dvorjani. U svojim počecima, espadrile su se izrađivale od jutenog konopa i lagane tkanine. Osim dvorjana, espadrile su nosili i ribari i tada su one izrađivane od crne tkanine kada su označavale radnu obuću te od bijele tkanine kada su predstavljale svečanu obuću koja se nosila za vrijeme svetkovina, praznika i drugih svečanih prigoda. 

Danas espadrile predstavljaju iznimno popularan komad obuće koji gotovo svaka žena ima u svom ormaru. Dostupni su brojni modeli u trgovinama s obućom i svaka žena će uz malo biranja pronaći najbolje espadrile koje će se odlično uklopiti s raznim odjevnim kombinacijama.

Ova kategorija: