Tehnologija i internet

SSL certifikat štiti vaše web stranice

Na internetu se danas nalazi jako veliki broj web stranica. Neke od njih predstavljaju samo određeni medij za predstavljanje neke tvrtke, hobija ili nečeg sličnog, dok neke druge sadrži neki oblik interakcije s korisnikom. Najbolji primjer za to su web trgovine putem kojih možete kupiti razne proizvode. 

Web trgovine podrazumijevaju da ćete prilikom kupnje u nekom trenutku morati unijeti osobne podatke, a nerijetko i osjetljive podatke o plaćanju, primjerice broj kreditne kartice. Stoga je vrlo bitno da su web trgovine osigurane, a dobru razinu zaštite pružit će vam SSL certifikat koji se nalazi iza određene web trgovine.

SSL certifikat

SSL certifikat rada na principu šifriranja i ključeva za dešifriranje.

Što je SSL certifikat

SSL je kratica engleskog izraza Secure Socket Layer, što bi se mogli prevesti kao određeni sigurni sloj. Prema tome, SSL certifikat je potvrda da određena web stranica posjeduje taj protokol. Taj sloj zapravo funkcionira na vrlo jednostavan način, odnosno osigurava siguran protok informacija između korisnika i neke web stranice. Kada korisnik zna da se iza neke web stranice krije SSL certifikat, može biti puno sigurniji pri ostavljanju svojih osobnih podataka.

Šifriranje i ključevi za dešifriranje

SSL certifikat rada na principu šifriranja i ključeva za dešifriranje. Tako postoje dvije vrste ključeva:

  • Javni
  • Privatni

Javni služi kako bi se sve informacije šifrirale prije slanja kroz određeni kanal do web stranice ili obrnuto, a privatni ključ služi kako bi se informacije mogle sigurno dešifrirati kada stignu na odredište. Sve to zapravo obavlja računalo pa vi tijekom prenošenja raznih podataka nećete biti niti svjesni kompleksnih radnji koje se događaju u pozadini. 

Primjerice, kada vi unesete broj kreditne kartice, SSL certifikat će ga šifrirati u nasumične znakove i brojeve pomoću javnog ključa te ga takvog poslati na odredište. A kada stigne na odredište, putem privatnog ključa će se moći dešifrirati. Čak i ako netko uspije presresti tu komunikaciju i dođe do tih podataka, neće ih moći dešifrirati. 

Ugovaranje putem domaćih informatičkih tvrtki

SSL certifikat možete ugovoriti putem domaćih i stranih tvrtki, no preporučuje se da se odlučite za domaće. Tako možete biti sigurni da ćete sve potrebne informacije, ali i kasniju pomoć moći dobiti brzo i jednostavno na jeziku kojeg razumijete. Također, u slučaju potrebe, puno lakše i brže ćete uspostaviti komunikaciju s nekom domaćom tvrtkom pomoću brojnih dostupnih kanala, nego s nekom tvrtkom koja se nalazi na drugom kraju svijeta. 

Ova kategorija: