Dom i oprema

Štedne žarulje – viša cijena ali i viša ušteda

Energija je u današnje vrijeme sve bolje skupa. Praktički svakog tjedna možemo slušati po televiziji, kako se poskupila nafta, kako se poskupio plin i druge stvari. Za sada električka energija još ne ide sa cijenama u nebo, ali nikad se ne zna, što se može očekivati, pa je tako pametno, da već danas počnete štedjeti na tom području. Statistike pokazuju, da mnogi ljudi u svojim domovima vrlo slabo gase svijetla, kad ih ne trebaju, pa ona gore po cijele dane i troše električku energije, a da nema od njih nikakve koristi. Ako ste i vi jedan takvih, koji uvijek u svom stanu zaborave ugasiti svijetlo, kad odete iz kupaonice ili neke radne sobe, onda su za vas sigurno štedne žarulje – njihova cijena je nekoliko viša, ali se sa njima povrati sav novac, koji ćete uložiti u njih.


Ako se odlučite za kupovinu takvih žarulja, onda morate znati, da ćete sigurno uštedjeti kod potrošnje električke energije. Poznato je, da ove žarulje uz isti ulog energije mogu uštedjeti čak i do 80% energije (uspoređeno sa običnim žaruljama). Pored toga, jako je bitno i to, da može biti životni dob 20W žarulje čak i do 10.000 satova, a malo jače, na primjer 100W tamo do 1000 sata. Na takav način nećete uštedjeti samo kod potrošnje energije, već naravno i kod kupovine i novca, kojeg potrošite u trgovini.

Kod upotrebe štednih žarulja potrebno je znati i to – kad upalite takvo svijetlo, ono će početi svijetliti tek nakon 2 sekunde, a trebat će još sljedećih 60 sekundi, da dođu do one maksimalne svijetlosti, koju može od sebe dati. Kod tog vremena, žarulja troši nekoliko više energije, pa tako nemojte je paliti i gasiti, samo za kakvu minutu ili dvije, jer na takav način nećete uštedjeti puno, možda čak i ništa – kad za kratak čas napustite neki prostor, ostavite žarulju gorjeti, jedino tako, će cijelo vrijeme štedjeti i raditi na svom maksimumu.

Ova kategorija: