Tehnologija i internet

Što je i čemu služi SSL certifikat?

Kao najrašireniji web certifikat ističe se SSL certifikat koji održava sigurnost stranice na određenom nivou. Njegov glavni zadatak je da podatci koje korisnik upisuje na stranicu ostanu anonimni i da ih nitko ne može vidjeti. Pomoću metode kriptiranja web prometa, dijeljenje nekih osjetljivih podataka poput brojeva kreditne kartice uz SSL certifikat je sigurno.

Što je SSL certifikat?

Siguran internet protokol pomoću kojeg se šalju korisnički podatci naziva se SSL. Njegovu funkcija je da se podatci kriptiraju nakon unosa korisnika, te se šalju u kriptiranom obliku. Koristi se na web stranicama gdje korisnici upisuju osjetljive podatke, poput primjerice web shopova ili raznih sajtova pretplatničkog modela. On korisnicima pruža sigurnost da njihovi podatci neće doći u ruke neke treće osobe i biti zloupotrebljeni.

Vrste SSL certifikata

Bitno je napomenuti da razlikujemo različite vrste i da nisu svi SSL certifikati jednaki. Najviše se razlikuju prema dubini enkripcije, te po tome štite li samo glavnu internet domenu ili i sve njene poddomene. Ovisno o tome kakva je vaša web stranica ovisi i koji ćete SSL certifikat odabrati, a u nastavku pročitajte malo detaljnije o najpoznatijim vrstama.

  • Extended SSL

Najsigurniji i dostupan za sve vrste poslovanja je Extended SSL certifikat. Korištenjem ove vrste certifikata web stranica postiže visoku razinu sigurnosti, a najčešće ga koriste razni web shopovi ili firme koje na web stranici obrađuju podatke korisničkih kartica.

  • Organization SSL

Za razliku od Extended SSL-a, ova vrsta certifikata korisniku ne daje mogućnost potpune sigurnosti. Ipak, korisnicima ova vrsta certifikata daje dozu sigurnosti, jer on potvrđuje da je domena provjerena.

 

  • Domain SSL

Za razliku od Organization, Domain SSL klikom na Secure Site Seal daje podatke o enkripciji koja se koristi. Organization SSL s druge strane korisniku daje podatke o organizaciji koja ga koristi.

  • Wildcard certifikati

Ovo su dodatni certifikati koji osim glavne domene štite i sve poddomene.

Ukoliko imate web stranicu gdje korisnici upisuju neke privatne podatke ili brojeve kartice morate koristiti neki od SSL certifikata. Osim što korisnicima pruža zaštitu, neki od SSL certifikata znatno diže autoritet web stranice kod korisnika. Danas je https protokol postao standard i SSL certifikati dostupni su na gotovo svim web stranicama.

Ova kategorija: