Dom i oprema

Stolne lampe su omiljene među učenicima i studentima

Učenici i studenti često zadnje dane pred važan ispit provedu ispred knjige. Učenje se često produži do dugo u noć pa im je potrebno i svjetlo. Iako se u te svrhe može koristiti neki oblik stropne ili zidne rasvjete, kao najoblja opcija se svakako ističu stolne lampe. Nude mogućnost prilagođavanja svakom pojedincu te bi vam pravilno podešene stolne lampe svakako trebale olakšati učenje.

Pravilno podešene stolne lampe

Iako pravilno podešene stolne lampe mogu učenicima i studentima pomoći kod učenja, isto tako će nepravilno korištenje stolnih lampi loše utjecati na svakoga.

Pod time se očituje umor, besptrebno umaranje očiju i slično. Stoga pripazite na određene savjete kada su u pitanju stolne lampe. Stolne lampe trebale bi biti postavljene na suprotnoj strani od dominantne ruke. Na taj način će se smanjiti jačina svjetla koja vas zasljepljuje prilikom čitanja i pisanja. U praksi to znači da, ako ste dešnjak, najbolje je stolnu lampu postaviti ispred vas na lijevu stranu. Još jedna stvar je vrlo bitna. Ako za vrijeme dok je upaljena stolna lampa, upalite i klasično svjetlo i dozvolite ulaz prirodnog svjetla, oči će vam se puno manje naprezati. Zato nije preporučljivo koristiti isključivo stolne lampe kao glavni oblik rasvjete, već uz njih imati upaljeno i obično svjetlo.

Korisne i pri radu za računalom

Ako često radite za računalom u kasnije doba u danu, odnosno kada više nema danjeg svjetla, preporučljivo je da upalite i stolnu lampu. Na taj način ćete smanjiti odbljesak od monitora te će vam kroz duži vremenski period biti puno ugodniji rad na računalu. Isto tako, većina stolnih lampi se može i dodatno podesiti. Vrlo je bitno da stolne lampe budu pravilno podešene, odnosno da je svjetlost usmjerena na odgovarajuće mjesto. To ćete najlakše primijetiti kada vidite da li vas u bilo koji trenutku smeta svjetlo stolne lampe ili je sve u redu.

Bez obzira u koje svrhe ćete koristiti stolne lampe, one su gotovo neophodan dodatak. Čak i ako ih nećete često koristiti, mogu predstavljati i vrlo efikasan dekorativni element. Cijene u trgovinama im variraju, ovisno o raznim funkcijama. Ako niste sigurni koji model kupiti, svakako se savjetujte s prodavačem.

Znate da kupaonski blokovi koji sadržavaju zrcalo će pomoći u vizualnom povećanju prostora. Više o tome ako slijedite linku.

Ova kategorija: