Automoto i oprema

Termostat je jedan od najvažnijih sklopova motora

Svima je jasno da su automobili sastavljeni od brojnih dijelova i svi oni zajedno moraju biti funkcionalni za normalan rad. Jedan od najvažnijih dijelova je onaj pokretački, odnosno motor. Ako on nije ispravan, nećete daleko stići. Zato je vrlo važno paziti da on uvijek optimalno radi. Primjerice, paziti na njega možete redovitom izmjenom motornog ulja i uljnog filtera. 

Motor automobila sastoji se od brojnih dijelova i sklopova koji moraju biti ispravni. Jedan od najvažnijih sklopova motora svakako je termostat jer je on zadužen za temperaturu, koja može uzrokovati veliki kvar, ako je previsoka.

Auto termostat

Auto termostat je zadužen da temperatura u automobilu bude optimalna.

Razlika  između termometra i termostata

Mnogi vozači često pomiješaju dva slična pojma, pa hajdemo ih odmah na početku objasniti. Termometar je uređaj koji mjeri temperaturu, dok je termostat za auto uređaj koji je zadužen za podešavanje temperature. Drugim riječima, on se brine da temperatura nije preniska niti previsoka, jer to u oba slučaju nije dobro za auto. 

Ako je temperatura preniska, znači da se tijekom radnog procesa odvodi previše topline. To je posljedično vezano za učinkovitost, odnosno motor može manje korisno raditi koristeći istu količinu goriva. To je vrlo štetno za motor, a osim toga, to dovodi do povećanje zagađenja okoliša putem ispušnih plinova. S druge strane, previsoka temperatura može uzrokovati habanje dijelova motora. Auto termostat je zato zadužen da temperatura u automobilu bude optimalna.

Provjera ispravnosti ovog sklopa u auta

Za vozače koji se pitaju kako će znati imaju li ispravan termostat u automobilu, evo jednog jednostavnog načina za provjeru. Otvorite poklopac ispod kojeg se nalazi motor te postavite ruku na gumenu cijev koja se nalazi između motora i hladnjaka. Kada je motor hladan, ta cijev će se brzo početi zagrijavati što znači da je ventil otvoren. Nakon što se motor zagrije, a ako je cijev i dalje hladna, to znači da je ventil termostata blokiran te da je stalno zatvoren. Tada ga je potrebno što prije zamijeniti kako ne bi došlo do oštećenja motora.

Jedan od jeftinijih autodijelova

Termostat za auto spada u skupinu onih jeftinijih autodijelova koji neće puno opteretiti vaš kućni budžet u slučaju da će ga biti potrebno zamijeniti. Cijena mu se kreće oko 50-ak kuna, ovisno o vrsti automobila. Imajte na umu da je riječ o tipskom autodijelu, odnosno morate odabrati odgovarajući termostat za model automobila koji posjedujete. Nakon što ga kupite, možete se obratiti nekom automehaničaru da vam napravi zamjenu.

Čitajte i sljedeći članak:
Manje onečišćenje okoliša uz EGR ventil

EGR ventil u automobilu ima zadatak to zagađenje okoliša svesti na najmanju moguću mjeru


Ova kategorija: