Dom i oprema

Ukusna jela s roštilja, nemoguća bez dobre opreme

Bez alata nema zanata, rekli bi naši stari. Zaista su tu bili u pravu, jer bez dobre roštiljske opreme gotovo je nemoguće napraviti dobar roštilj. Ta oprema je raznovrsna, od one profesionalne, do one hobi opreme koju možete već sutra kupiti imati u vašem dvorištu.

Vaš roštilj trebate odabrati tako da vama najviše odgovara, što se tiče količine mesa koju možete staviti, prostora koji isti zauzima i slično. Postoje različiti roštilji, pa tako imate varijante kod kojih imate kotače ili pokrivače iznad roštilja i slično.

Plinski, ugljeni i električni

To su tri varijante po kojima u glavnom i dijelimo roštilje. Da bi znali što točno vama treba prvo morate znati određene karakteristike koje pojedini nose sa sobom. Plinski roštilji su između ostalog mnogo brzi, jeftini i efikasni, slično kao i električni, ali se ipak po jednom parametru ne mogu mjeriti s ugljenim roštiljima.

https://www.youtube.com/watch?v=kvI8w6D7Uyg

Roštilj na ugalj nudi prelijepe okuse koji su zu baš zbog uglja, pa se ništa ne može mjeriti s mesom sa žara. Ipak, ovakvi roštilji nisu pogodni za upotrebu unutar kuće, niti su jednostavni za korištenju ni po kojem parametru. Potrebno je prvo zapaliti i razgorjeti ugalj, na kojem se može peći poslije nekih 10 do 15 minuta.

Prijenosni i stacionarni roštilji

Još jedna bitna karakteristika je prijenosnost roštilja. Ako vaša roštiljanja planirate održavati samo u vašem dvorištu, to jeste samo na jednom mjestu, možda nije loša ideja kupiti ugradbeni roštilj kako su oni obično veći, stabilniji i sami po sebi bolji. Ipak, ako želite ponekada roštiljati u prirodi i izaći iz dvorišne atmosfere nije loša ideja kupiti i onaj prijenosni.

Prijenosni roštilji mogu biti razni i nemojte se prevariti da ako se roštilj naziva prijenosnim da je doista lak za prenošenje. Iako bi trebalo da se mogu prenositi, postoje i glomazni roštilji koje jednostavno ne možete lako spakovati u auto, bez da ga ne prevrnete i ne nakosite pod tisuću kutova.

Sve u svemu…

Sve u svemu, roštilj je nešto što bi svako trebao imati, naročito ako volite jela koja se na njemu pripremaju. Ipak, ne bi bilo loše pripaziti i na zdravlje, jer činjenica da imate roštilj vas može navesti na česta roštiljanja što i nije baš dobro, ako su vam kolesterol i šećeri povišeni. Ipak umjerenom ishranom nikada nećete ugroziti zdravlje, pa tako neka porcija roštilja svakako neće biti kobna po vas.

Ova kategorija: