Dom i oprema

Uljepšajte prostor stolnim lampama

Mnogi prilikom useljenja u novi stan ili kuću paze da usklade sve detalje u stanu kako bi dobili savršeni sklad. To iziskuje mnogo truda i obilazak mnogih dućana u potrazi za idealnim komadima pokućstva, ali kada se pronađe traženo, izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva. Kada je riječ o rasvjeti, postoje razne vrste lampi. No, jedan tip lampi je česti dodatak mnogih domova, a to su upravo stolne lampe. Ljudi vole stavljati stolne lampe u svoje životne prostore jer one imaju dvije uloge: funkcionalnu i dekorativnu.

Funkcionalna uloga stolnih lampi

Stolne lampe imaju osnovnu namjenu da osvjetljavaju točno određeni dio prostora i to je njihova funkcionalna uloga. Odlične su kada je potrebno svjetlost usmjeriti na točno određeno mjesto na stolu. Bolje su od stropnih lampi jer one raspršuju svjetlost po cijeloj prostoriji, dok stolne lampe osvjetljavaju samo onaj dio koji vam je potreban. Na taj način doprinose i zdravlju očiju budući da se oči puno manje naprežu kada imaju ispred sebe dobro osvjetljeno područje.

Stolne lampe dolaze u nekoliko različitih oblika i modela koji se međusobno razlikuju u nekoliko stvari. Osnovna razlika je u načinu postavljanja na stol. Neke stolne lampe su dosta teške i dugačke pa imaju postolje koje se može posebnim vijcima pričvrstiti za stol. To će osigurati sigurnost, odnosno onemogućiti će prevrtanje stolne lampe. Druge varijante stolnih lampi nisu toliko teške pa ih nije potrebno pričvrstiti za stol. One zbog toga imaju nešto teže postolje.

Dekorativna uloga stolnih lampi

Tržište lampi svih vrsta je svake godine u porastu pa se to itekako vidi i po modelima stolnih lampi. Dostupno je sve više modela od kojih neke izgledaju poput malih umjetničkih remek djela. Neke stolne lampe napravljene su tako maštovito da na prvi pogled ne biste prepoznali da je riječ o stolnoj lampi već biste pomislili da se radi o nekoj skulpturi. To se postiže sakrivanjem same žarulje unutar oblika stolne lampe.
Ovakvi atraktivni primjerci stolnih lampi razlog su što neki stolne lampe biraju isključivo kao dekorativni element, dok njihovu funkcionalnost u obliku rasvjete možda nikad neće ni iskoristiti. Na ovaj način za relativno malu cijenu dobivaju prekrasan dekorativni dodatak kojim će obogatiti svoj životni ili radni prostor.

Treba li vam uredski materijal? Onda pročitajte naš najnoviji članak o toj temi.

Ova kategorija: