Dom i oprema

Uljepšajte vaš ambijent i vaše cvijeće

Izbor prave vrste cvijeća za određeni prostor može igrati presudnu ulogu u formiranju nekog enterijera. Bez obzira da li se tu radi o uredu, spavaćoj ili dnevnoj sobi, veoma je važno da izaberete pravi namještaj, pravo cvijeće, ali i još po nešto. Saznajte što je to ključno za dodatno uljepšavanje vašeg ambijenta, ali i omiljene vrste cvijeća!

Čuvanje cvijeća

Da bi cvijeće uspjelo rasti u zatvorenom prostoru, potrebno je mnogo više ljubavi nego je to slučaj napolju. Redovno održavanje, zalijevanje, ali i čuvanje od male djece i ostalih „nepogoda“ koje mogu snaći vašu najdražu saksiju cvijeća je jako bitno.

https://www.youtube.com/watch?v=LcFZ6yr1KDI

Ono što primjećujete jeste da kažemo saksiju cvijeća, međutim da li znate koliko su zapravo posude za cvijeće širok pojam i koliko različitih vrsta ima. Naravno, vrsta, boja i odabir cvijeća jeste najbitnije, no uz to je jako bitno i u kakvu ćete posudu postaviti to cvijeće.

Pravi odabir

Odabir posude za cvijeće je jako važan ako želite da točno pogodite ono što ste htjeli. Ako vaše posude previše odudaraju od ostatka prostora dobivate kontra efekt, što vam svakako nije cilj. Posuda koju odaberete mora se uklapati kako u boju zidova, poda i ostatka namještaja tako i u boju i oblik cvijeća.

Najbolje vam je da sami zamislite sliku vašeg idealnog prostora za kancelariju, spavaću ili dnevnu sobu i da po tome radite vaš „mini projekt“. Danas na tržištu možete pronaći posude za cvijeće u raznim oblicima i veličinama, a prava veličina zaista jeste bitna.

Različito cvijeće ima različite zahtjeve, pa tako morate imati posude za cvijeće odgovarajuće dubine i širine, kako bi se korijenje cvijeća moglo pravilno i jednako razvijati. Osim ovih takoreći, tehničkih stvari sve ostalo se tiče estetike i izgleda.

U konačnici

Na kraju možemo samo zaključiti da cvijeće jeste nešto jedinstveno u svijetu baštovanstva, ali i u uređivanju enterijera. Bez obzira da li ga volite ili ne morate se pomiriti s činjenicom da bez idealne posude prepune mirišljavog cvijeća nema idealnog kako zatvorenog tako i otvorenog prostora. Ako sami nemate cvijeće u kući i vrtu, nemate više što čekati, jasno vam je da je to ono što upravo vama treba.

Kako odabrati cijev za zalijevanje. Ne treba hortikulturist ili vrtlar kamiona da objasni važnost crijeva za navodnjavanje – bez njega kao bez ruku. Čitajte više …

Ova kategorija: