Igračke i djeca

Vlakovi igračke za sve mališane

Vlakove igračke možete pronaći u svakom dućanu s dječjim igračkama, u različitim oblicima, veličinama, i od različitih materijala. Oni se mogu sastojati i samo od lokomotive, mogu biti cijeli vlak, no bez tračnica, a možete ih kupiti i s tračnicama, ovisno o željama i mogućnostima.

Općenito, drveni vlakovi su omiljeni mnogoj djeci, a ujedno su i vrlo čvrsti te će se s istom igračkom nerijetko igrati više generacija djece.

Pogled u povijest igračaka

Najstariji vlakovi igračke rađeni s u od željeza i nisu imali pokretne dijelove, van eventualnih kotača koji su se okretali pri guranju vlakića. Revoluciju u izradi vlakića donio je njemački Märklin svojim dodacima uz igračku vlaka: 

  •  Tračnicama
  •  Dodatnim vagonima
  •  Zgradama 

Tako je kreirao preteču modernih modela vlakova. Lionel je proizveo svoj prvi električni vlak još davne 1901. godine, kreirajući trend izrade metalnih vlakića i masovno tržište manje precizno izrađenih modela. Popularnost ovih igračaka opadala je od sredine pedesetih godina prošloga stoljeća, no u devedesetima je ponovno oživjela, moguće zahvaljujući popularnosti Thomas vlaka. Danas je to jedna od popularnijih igračaka koju možete kupiti, čemu svjedoči i postojanje društava koja skupljaju i arhiviraju vlakove igračke.

Drveni vlakovi

Općenito, drveni vlakovi su omiljeni mnogoj djeci, a ujedno su i vrlo čvrsti te će se s istom igračkom nerijetko igrati više generacija djece.

Igračka za svako dijete

U tridesetima je njujorška tvrtka Skaneateles počela proizvoditi drvene vlakove i svu pripadajuću opremu od visokokvalitetnoga tvrdog drva, koje je trajalo generacijama i danas spada u najpopularnije vintage drvene vlakove igračke. 

Među poznatijim proizvođačima je i njemački Eichhorn, koji već desetljećima proizvodi popularne i kvalitetne drvene vlakove, uz konstantni priljev novih dizajna i ideja za igru. Vrijedan spomena svakako je i švedski proizvođač Brio, tvrtka koja drvene igračke proizvodi već od 1880-ih, a diči se jednim od najekspanzivnijih setova za vlakiće.

Popularni drveni vlakovi

Drveni vlakovi ne moraju nužno sami biti od drveta, već postoje i modeli koji koriste drvene tračnice i okolne zgrade, dok je sam vlak od metala. Ranije spomenuti Brio, primjerice, koristi Smart Tech model izrade, koji uz drvo rabi i druge materijale, a ponajviše ističu uporabu zvuka, svjetla i reakcijskih mehanizama, koji prolaskom vlaka kroz dio pruge aktiviraju neki od dijelova seta i time pričaju priče. 

Upravo takve karakteristike donose bodove proizvođačima, jer je didaktička komponenta igračaka jedna od najbitnijih i najtraženijih svojstava igračaka. Naravno, jedan od najpoznatijih vlakića zadnjih desetljeća svakako je Thomas the Tank Engine, kod nas popularan kao Tomica, koji je sa sobom donio i velik broj igračaka i setova vlakova od različitih proizvođača.

Ova kategorija: