Zdrava prehrana i sport

Zatvor u trudnoći može se pojaviti iz mnogih razloga

Trudnoća je period u životu majke kada se u njenom tijelu dešavaju mnoge promjene. Iako neke od tih promjena mogu doći gotovo nezapaženo, druge mogu uzrokovati probleme s kojima se još niste susreli, poput zatvora, odnosno opstipacije. 

Osim što može biti izrazito neugodan, zatvor može uzrokovati i niz drugih problema. Poseban problem je zatvor u trudnoći pa su određene preventivne mjere ono što biste trebali uzeti u obzir da do toga ne dođe.

Čest problem za trudnice

Zatvor u trudnoći čest je problem s kojim se susreću mnoge trudnice. Prema nekim statistikama, ovaj se problem javlja kod oko 75 % trudnica u svijetu. Uzroka za zatvor u trudnoći ima mnogo, a ovise prije svega o stadiju trudnoće u kojemu ste.

Zašto se javlja zatvor u trudnoći i kako mu doskočiti
Riješite se zatvora u trudnoći

Na primjer, povećanje razine hormona progesterona, koje je normalno u prvom tromjesečju, rezultira usporavanjem protoka probave, zbog čega stolica postepeno gubi vodu, te postaje sve tvrđa, što može rezultirati zatvorom u trudnoći. Nadomještanje željeza u tijelu također može uzrokovati zatvor u trudnoći, pa stoga pažljivo dozirajte razinu željeza koju uzimate kroz prenatalne dodatke prehrani.

Riješite se ovog neugodnog osjećaja

Pri način način rješavanja problema zatvora u trudnoći svakako bi se trebao odnositi na prehranu. Prije svega, pijte mnogo tekućine te povećajte unos vlakana. Ova kombinacija spriječit će stvaranje tvrde stolice zbog koje može doći do ovog problema. 

Konzumirajte tekućinu u obliku čajeva i sokova ako ne želite piti vodu, a najbolji izvor vlakana za trudnice su:

  •  Neoguljeno voće
  •  Sušeno voće
  •  Cjelovite žitarice
  •  Bijela riža
  •  Povrće

Fizička aktivnost također može olakšati zatvor u trudnoći, bez obzira odlučite li se za jogu, plivanje, bicikliranje ili pak samo svakodnevnu šetnju.

Pomoć u trudnoći u zadnji čas

Preventivno djelovanje smanjit će mogućnost da se susretnete sa zatvorom u trudnoći, no ako se s tim problemom već borite, onda je dobro u rukavu imati nekoliko trikova za brzu pomoć. S obzirom da razloga za ovaj problem ima mnogo, teško je dati jedan savjet koji se može koristiti u svim situacijama.

Uobičajeni problemi Trudnoća – Zatvor i Hemoroidi u trudnoći

Promjene u prehrani i navikama mogu biti dobar početak, no ako već imate zatvor u trudnoći, onda vam neće mnogo pomoći. Treba posegnuti za tvarima koje vam mnogu pomoći olakšati ovaj problem, a kod odabira laksativa prednost dajte prirodnim laksativima poput gorke soli, koji nemaju dodatan negativan utjecaj na tijelo.

Ova kategorija: