Dom i oprema

Zidne lampe

U prošlosti su zidne lampe bile dizajnirane kao držaći svijeća i baklji, a i danas su vrlo popularan izbor za osvjetljenje. Često se koriste iz dva razloga: mogu poslužiti kao funkcionalno, ali i kao dekorativno osvjetljenje prostora. Odlične su za uporabu u skučenim i uskim prostorima u kojima bi stropne lampe zauzele previše prostora. Lake su za postavljanje jer nema žica koje je potrebno povlačiti po zidu. Dizajneri interijera često posežu sa zidnim lampama kako bi postigli određeni efekt u prostoru.zidne lampe

Tako ih često koriste da naglase određenu ravnotežu na zidu, npr. postavljajući dvije zidne lampe sa svake strane neke slike. Time će pružiti osjećaj simetrije i ravnoteže i privući pažnju na sliku. Zato u mnogim galerijama i muzejima možemo primijetiti mnogo zidnih lampi koji su lijepo uklopljene u prostor, a s druge strane naglašavaju slike.

Zidne lampe se često postavljaju i pokraj ogledala kako bi se dobilo bolje osvjetljenje za uljepšavanje ili isprobavanje odjeće. Razni hoteli ih često koriste upravo u tu svrhu.
No, osim što su zidne lampe (http://www.volino.hr/rasvjeta/unutarnja-rasvjeta/zidne-lampe.html) u većini slučajeva sporedno osvjetljenje, mogu se koristiti i kao glavno osvjetljenje u prostoriji. Tako ukoliko se velika zidna lampa postavi iznad stola, može poprilično podignuti cijeli prostor i učiniti ga zanimljivijim.

Zidne lampe se nude u ogromnom broju različitih modela koji se razlikuju po svojoj veličini, obliku, stilu. Stoga svatko može pronaći idealnu zidnu lampu koja će odgovarati njegovom prostoru.
S obzirom da zidne lampe nije tako lako premještati kao primjerice stolne lampe, prije postavljanja treba dobro promisliti gdje će se montirati.

Ova kategorija: